Op de step in de Zaandamse bomenbuurt. Het leven was in de jaren zeventig goed in deze arbeiderswijk.
Op de step in de Zaandamse bomenbuurt. Het leven was in de jaren zeventig goed in deze arbeiderswijk. (Archieffoto)

'Erfgoed geeft Zaanstreek identiteit'

ZAANSTAD - Vorig jaar heeft de gemeente Zaanstad onderzoek gedaan naar de waarden van erfgoed uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zoals wijken als Het Blok in Krommenie, de Rode Buurt in Zaandijk en de Rosmolenwijk in Zaandam. Op basis van dat onderzoek zijn waarderingskaarten, criteria en richtlijnen Sociale Woningbouw 1900-1945 opgesteld. Die legt het college van Burgemeester en Wethouders nu ter inzage waarna ze integraal worden toegevoegd aan de Welstandsnota.

Zaans erfgoed als onderdeel van welstandsnota

Wethouder Monumenten en Erfgoed Natasja Groothuismink: ‘Erfgoed maakt de Zaanstreek uniek, geeft ons identiteit. Het is dus belangrijk dat we zorgvuldig omgaan met dat erfgoed en van verschillende tijdvakken van de geschiedenis elementen bewaren. Met de waarderingskaarten hebben we daarin een hele belangrijke stap gezet. Juist voor de geschiedenis van Zaanstad zijn die arbeiderswijken heel belangrijk, want de geschiedenis van de arbeider is tekenend voor onze streek. Met de waarderingskaarten in de hand kunnen we met corporaties het gesprek voeren over de balans tussen de woningbouwopgave enerzijds en het beschermen van deze belangrijke onderdelen van de geschiedenis van de Zaanstreek anderzijds.’

Richtlijnen

De waarderingskaarten maken samen met de criteria en richtlijnen inzichtelijk hoe de gemeente wil omgaan met elk van de buurten en met de bebouwing daarbinnen. Dat geeft eigenaren (zowel particuliere eigenaren als woningcorporaties en ontwikkelaars), helderheid over de bedoelingen van de gemeente als het gaat om behoud. Bovendien ontstaat op die manier voor de welstand een handvat bij beoordeling van renovatie en wijzigingsplannen voor de vroeg 20ste eeuwse sociale woningbouw.