Links Jack van Duijvenbode (voorzitter SAENZ) en rechts Tom Grootjen (Directeur SAENZ).
Links Jack van Duijvenbode (voorzitter SAENZ) en rechts Tom Grootjen (Directeur SAENZ). (Foto: aangeleverd)

'Het belang van aangesloten onderneming staat altijd voorop'

ZAANSTREEK - “Inderdaad zijn circa 75 bedrijven bij ons aangesloten al is de grootste zijn geen doel op zich”, zeggen Jack van Duijvenbode en Tom Grootjen bijna in koor. Jack is sinds 2019 voorzitter van SAENZ, de lokale energie-coöperatie van-, voor en door bedrijven gevestigd in Zaanstad-Noord en Wormerland. Tom is sinds 2016 directeur van SAENZ. “Ons doel is de aangesloten leden te ontzorgen op verschillende duurzaamheidsvraagstukken. Het verschil met andere initiatieven op dit gebied is dat SAENZ een coöperatie is die opgericht is en indirect gerund wordt door de bedrijven zelf."

SAENZ: grootste energie-coöperatie van, vóór en dóór bedrijven in Nederland

Een aantal ondernemingen gevestigd op het bedrijventerrein Molletjesveer/Noorderveld (BVNM) besloten in 2016 op dit vlak gezamenlijk op te trekken. Ondernemers zijn natuurlijk vooral bezig met hun primaire business. Duurzaamheid is natuurlijk ook een thema. Echter wel uitgevoerd op een wijze die hun past.

"En laten we wel wezen, de bedrijven hebben vaak de focus op de uitdaging van de eigen bedrijfsvoering. En dat is nou precies waarom SAENZ is opgericht. De bedrijven bepalen onderling met elkaar de prioriteiten op dit vlak en geven de verschillende werkgroepen binnen SAENZ het vertrouwen om hun belangen te dienen”, aldus Tom. “Het belang van de onderneming staat altijd voorop”, vult Jack aan. SAENZ is voortgekomen vanuit de bedrijvenvereniging BVNM. Maar ook de bedrijvenverenigingen BVW (Wormerland) en de ABIN (Assendelft) werken op het gebied van duurzaamheid samen met SAENZ.

"De doelstellingen van alle bedrijventerreinen op dit gebied zijn dezelfde. De handen ineen slaan is dan logisch. Inmiddels zijn er ook gesprekken met bedrijvenvereniging OVZZ uit Zaandam en De Ambacht uit Oostzaan."

(Vervolg op pagina 3)

Het bestuur van SAENZ met van links naar rechts: Albert Niesing, Jack van Duijvenbode, Rob Konijn en Jan Kramer.