De werkzaamheden rond de sluis in Zaandam zijn afgerond.
De werkzaamheden rond de sluis in Zaandam zijn afgerond. (Foto: Fred Wolf)

Renovatie Wilhelminasluis afgerond

ZAANDAM - De provincie Noord-Holland heeft op vrijdag 4 december de werkzaamheden aan de Wilhelminasluis en de naastgelegen Wilhelminabrug en Beatrixbrug officieel afgerond. De belangrijke schakel in de bereikbaarheid voor de scheepvaart van de bedrijven aan de Zaan is daarmee weer toekomstbestendig voor de komende decennia.

Gedeputeerde Jeroen Olthof (Mobiliteit en Bereikbaarheid): “Het Zaanse sluizencomplex kan er zeker weer 100 jaar tegen. Dat de werkzaamheden midden in het centrum van Zaandam zijn uitgevoerd maakt het project extra bijzonder en ik ben trots op het resultaat. We zijn jaren bezig geweest en er was veel geduld nodig van de omgeving. Daarom wil ik iedereen bedanken voor het begrip dat zij hebben getoond”.

Renovatie

De renovatie was nodig omdat de Wilhelminasluis na ruim100 jaar gebruik, verouderd was qua afmetingen en in een slechte bouwkundige- en technische staat. Projectleider van de provincie Noord-Holland, Ronald Visser: “Het was zeker niet altijd een makkelijk project. Zo’n oude sluis herbergt vaak technische uitdagingen, die je pas tegen komt als je aan het werk bent.”

Bij de renovatie is de komsluis vervangen door een nieuwe moderne schutsluis voor beroeps- en recreatievaart. Door de moderne rechte vorm verloopt het schutproces nu sneller en veel efficiënter. Ook de naastgelegen Beatrix- en Wilhelminabrug zijn vernieuwd en de openbare ruimte langs het sluizencomplex is opnieuw ingericht. Vanwege de coronamaatregelen is een feestelijke opening niet mogelijk. Als alternatief heeft de provincie samen met aannemer Heijmens een Social Sofa aangeboden. Deze buitenbank heeft een ontwerp van de Wilhelminasluis in mozaïek en staat bij het Zaantheater.