Voor sommige bewoners uit Westerkoog kan wat er op dit matrixbord staat niet snel genoeg een feit worden...
Voor sommige bewoners uit Westerkoog kan wat er op dit matrixbord staat niet snel genoeg een feit worden... (Foto: Dirk Karten)

Busbrug De Binding op z’n vroegst in 2022 helemaal open

KOOG AAN DE ZAAN - De bewoners van de wijk Westerkoog in Koog aan de Zaan kregen een brief in de bus van de gemeente Zaanstad waarin de voortgang van de aanpassingen aan de rondweg voor de 24-uurs openstelling van de busbrug nader worden uitgelegd. Er wordt gelijk stelling gemaakt in de eerste zin: ‘De gemeente wil busbrug De Binding 24 uur openstellen.’

Gemeente start voorbereiding aanpassingen rondweg Westerkoog

Toch kunnen voorstanders nog even wachten met juichen want de verwachting is dat er pas in 2022 wordt begonnen met het aanpassen van de rondweg. Pas als de nodige aanpassingen zijn verricht, wordt de busbrug ook in de spits geopend.

De gemeente stelt in de brief: “Voordat de busbrug open kan, zijn er aanpassingen aan De Wildeman en De Glazenmaker nodig. Dit om de verkeersveiligheid te verbeteren. De gemeenteraad heeft het ontwerp voor de herinrichting goedgekeurd. Op 26 november besprak de gemeenteraad het ontwerp. Bijna alle partijen stemden in met het ontwerp.”

Stappen

De volgende stappen zijn en moeten genomen op de rondweg:

- Op De Wildeman en De Glazenmaker wordt de adviessnelheid 30 km. Hiervoor worden

verkeersplateaus (verlengde drempels) aangebracht. Op de verkeersplateaus komen zebrapaden.

- De veiligheid voor fietsers wordt verbeterd. Er komen fietsstroken van twee meter breed.

- Aan de noordzijde van de rondweg komt een rotonde voor een veilige oversteek voor fietsers.

Om het plan te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld voor de bredere fietsstroken, is er ruimte nodig. Hiervoor is het nodig een aantal bomen te kappen. Langs de rondweg worden nieuwe bomen teruggezet.

Aanpassingen

Vorig jaar november is het ontwerp van de herinrichting aan de omgeving getoond waarbij mensen konden reageren. Naar aanleiding van de reacties is het ontwerp op de volgende punten aangepast:

Er komt stil asfalt op de hele rondweg. Hierdoor zullen de meeste woningen die direct aan de rondweg staan geen toename van geluid ervaren. Aanpassingen aan de woningen zijn dus niet nodig.

- Vijf zebrapaden krijgen een middeneiland. Deze worden verspreid over de rondweg geplaatst. Zo is er altijd een zebrapad met een middeneiland op korte afstand aanwezig.

Vergunningen

De gemeente vraagt verschillende vergunningen aan voor de openstelling van de busbrug. Nu de gemeenteraad het ontwerp heeft goedgekeurd, worden de vergunningen aangevraagd. Denk dan aan een procedure om het bestemmingsplan te wijzigen, een kapvergunning en een verkeersbesluit. Het wijzigen van het bestemmingsplan is nodig om autoverkeer tijdens de spitstijden toe te kunnen laten.

De verwachting is dat de gemeente in 2022 start met het aanpassen van de rondweg. Als alle vergunningen binnen zijn, wordt er een aannemer gezocht om de werkzaamheden uit te voeren. Als de herinrichting klaar is, gaat de busbrug ook in de spits open. Op www.busbrugdebindinc.zaanstad.nl is meer informatie te vinden. Zoals een overzicht van alle reacties die op het ontwerp binnenkwamen en de antwoorden.