Het bestuur van SAENZ met van links naar rechts: Albert Niesing, Jack van Duijvenbode, Rob Konijn en Jan Kramer.
Het bestuur van SAENZ met van links naar rechts: Albert Niesing, Jack van Duijvenbode, Rob Konijn en Jan Kramer. (Foto: aangeleverd)

'100% groene energie uit Hollandse wind en zon'

(Vervolg voorpagina)

ZAANSTREEK - "Een belangrijke voorwaarde is altijd dat op genoemde bedrijventerreinen prominente ambassadeurs voor SAENZ willen optreden. SAENZ heeft geen dure marketingafdeling. We proberen alles zo simpel mogelijk te houden. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen”, aldus Tom.

"We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen"

Jack benadrukt dat alle bedrijven zich kunnen aansluiten. Dus niet alleen de grote bedrijven. “Wij komen op voor de belangen van alle bedrijven van klein tot groot. De problematiek op het gebied van duurzaamheid is tenslotte voor alle bedrijven gelijk. Alleen de dimensie kan anders zijn. Eigenlijk is voor kleine bedrijven aansluiting bij SAENZ nog wel het meest effectief. Zij zijn van flink wat sores verlost. En het levert hun vaak ook financieel voordeel op.“

Gezamenlijke inkoop

Tom vervolgt: “Eén van de activiteiten is het gezamenlijk inkopen van groene energie. Laten we eerlijk zijn; iedereen wordt constant benaderd door energiebedrijven met het verzoek om over te stappen. Daarbij worden allerlei beloftes gedaan. Het is hun goed recht hoor. Maar onze ondernemers laten zich echt niet door dit soort verkooppraatjes in de luren leggen."

Als voorbeeld noemt Tom het succes van de werkgroep inkoop. Die bestaat uit een aantal bekwame ondernemers vanuit het ledenbestand. "Deze werkgroep staat al jaren borg voor een scherpe inkoop van groene energie. Op basis van kennis en ervaring heeft SAENZ in mei van dit jaar reeds groen energie ingekocht voor de jaren 2021 en 2022. Reeds nu al kunnen we constateren dat onze tarieven voor 2021 ongeveer vijftien procent lager liggen dan de huidige marktprijzen. En dan te bedenken dat we praten over 100% groene energie gewonnen uit Hollandse wind en Hollandse zon. Kijk, daar heb je zo’n coöperatie voor.”

Gezamenlijke projecten

Jack neemt enthousiast het woord over en vervolgt: “De aangesloten leden hebben jaarlijks tijdens de ALV de mogelijkheid om aan te geven welke projecten zij door SAENZ opgepakt willen zien. En op verzoek van diezelfde leden gaan werkgroepen daarna bezig om projecten te initiëren, te coördineren en daadwerkelijk te realiseren. Zo wilden diverse bedrijven investeren in zonnepanelen. Vanuit SAENZ proberen we te zoeken naar de voor de onderneming meest rendabele oplossing. Daarbij stellen wij ons ten opzichte van mogelijke leveranciers onafhankelijk op. De bedrijven zelf bepalen hun voorkeursleverancier. Wij onderhouden wel de contacten met de leveranciers, waarbij wij ook aandacht geven aan lokale leveranciers. Zo hebben we op het bedrijventerrein inmiddels zo’n veertig bedrijven ondersteund."

20.000 zonnepanelen

"In totaliteit hebben we de afgelopen drie jaar in samenwerking met onze leden zo’n 20.000 zonnepanelen geplaatst. Maar we richten ons niet alleen op zonnepanelen. We zijn nu bezig om binnen het collectief het aantal elektrische laadstations voor auto’s te vergroten. Tevens zijn we in gesprek met de ontwikkelaar van het voormalig Meneba-complex om gezamenlijk het energievraagstuk (inclusief warmte) op elkaar af te stemmen. Het uiteindelijke doel is om een lokaal energieplatform te creëren waarin lokaal opgewekte energie lokaal verbruikt kan worden.”

"SAENZ is een coöperatie van, vóór en dóór bedrijven"

Tom benadrukt dat zij op de steun kunnen rekenen van de Gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland.

”De gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland hebben het via SAENZ voor ondernemers op het bedrijventerrein Molletjesveer/Noorderveld aantrekkelijk gemaakt om te investeren in zonnepanelen. SAENZ is in overleg met de gemeente Zaanstad om ook dergelijke regelingen in te kunnen zetten voor andere bedrijventerreinen. En natuurlijk is de hoop er op gevestigd dat ook de gemeenten Wormerland en Oostzaan het voorbeeld van Zaanstad volgen. En de provincie Noord-Holland motiveert SAENZ duurzaamheidsprojecten te initiëren door middel van het verstrekken van zogenaamde OTW-subsidies. 50 % van de projectkosten komen dan voor rekening van de provincie.”

Samenwerking

“SAENZ is een coöperatie van, vóór en dóór bedrijven. Als zodanig zoekt SAENZ actief de samenwerking met lokale andere partijen. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde belang. Daar waar we elkaar kunnen versterken en ondersteunen moeten we dat altijd doen.”

Zo noemt Tom met name de Green Business Club (GBC), WeSpark, Urgenda en de Zaanse Energie Koöperatie (ZEK) als partijen om mee samen te kunnen werken.

Lid worden van SAENZ

Jack en Tom benadrukken dat alle bedrijven, groot én klein, welkom zijn bij SAENZ.

“We zijn een laagdrempelige organisatie. Via onze website www.saenz.nu kunt u makkelijk contact met ons opnemen. Wij komen dan langs om kort over onze doelstellingen te praten. Dus hopelijk zitten we eind volgend jaar op een ledenaantal van 200 bedrijven, waarom niet?”