De fotografe gefotografeerd... Mabel maakt op veilige afstand deurportretten.
De fotografe gefotografeerd... Mabel maakt op veilige afstand deurportretten. (Foto: aangeleverd)

Mabel maakt ’deurportretten’ in kader Stay Home

ZAANSTREEK – “Ik miste het lekker met de fotocamera op pad gaan. Thuiszitten is niets voor mij. Maar nu Corona een streep haalt door mijn normale werk in de mode-, lifestyle en bruiloftsfotografie, ben ik begonnen met (op veilige afstand) deurportretten te maken in kader van de Stay Home-campagne”, zegt Mabel van den Top. De fotografe wil hiermee streekgenoten die gedwongen thuis moeten blijven een blijvende herinnering geven aan de unieke tijd die de wereld nu doormaakt.

'Ik miste het lekker met de fotocamera op pad gaan'

Ondernemen zit in het bloed van de 25-jarige Mabel. Met een vader die al sinds jaar en dag als BMW-specialist bekend staat in Wormerveer en een moeder die vanuit haar eigen bedrijf als bedrijvendokter en ondernemerscoach werkt, is het niet zo gek dat Mabel koos voor een baan als zelfstandig onderneemster.

Stijl

“Ik wilde eerst voor de klas staan als juf. Maar de fotografie bleef trekken. Werken en nadenken over de impact van beeld werd nog eens getriggerd toen ik de opleiding reclame vormgeving ging volgen. En dus besloot ik van hobbymatig fotograferen mijn beroep te maken”, vertelt Mabel. Wie de social media kanalen By Mabel Photography bezoekt, ziet een keur aan onderwerpen die Mabel voor haar lens heeft gehad. Van pure reclamefotografie voor sieraden, van A tot Z bedachte campagnes voor modemerken, tot messcherpe portretten. Zelf noemt ze haar stijl ‘licht dromerig’.

Herkenbaar

“Noem het de ‘Mabel Touch’. Die hanteer ik ook bij mijn deurportretten. Ik fotografeer de mensen zoals ze nu thuis leven en op een herkenbare manier. Dus inclusief: huisdier, kinderen die niet naar school mogen etc. We leven in een bijzondere tijd waarin ons leven zich in en om de woning afspeelt. Hoe we dat doen, leg ik vast in een serie deurportretten. Al klinkt het afgezaagd, het is nog altijd waar: een foto zegt meer dan 1000 woorden.”

Blije gezichten

De deurportretten leveren haar niet allen wat geld op, het maakt Mabel ook weer enthousiast omdat ze kan werken. “Het doet mij echt zo goed de blije gezichten te zien als de voordeur open gaat. De kinderen die het toch wel een beetje spannend vinden, maar uiteindelijk helemaal zichzelf zijn en de grootse verhalen hebben. Iedere keer duik ik zo snel als het kan achter de laptop om de deurportretten met liefde te bewerken. De opdrachtgevers helpen mij en ik maak ze blij met een paar mooie en zeer waardevolle foto's en een voor altijd blijvende herinnering aan #stayhome”.

De Zaanse fotoshoots moet Mabel nu inplannen. Want na 24 jaar gewoond te hebben in Krommenie verhuisde ze recent naar Utrecht. “Verhuisd vanwege de liefde”, lacht ze.

Meer weten? Kijk dan op @bymabelphotography Of stuur een mailtje naar info@bymabelphotography.com