Gevolgen coronavirus voor huis en hypotheek

ZAANSTREEK - Wat zijn de gevolgen van de Coronacrisis op de woningmarkt? Dat blijft moeilijk in te schatten. Tot nu toe zien we dat mensen nog steeds woningen kopen. Maar het zou kunnen dat de economie stil valt en dat er minder mensen komen die een huis kunnen kopen.

Een gevolg is wel dat door de coronacrisis het consumentenvertrouwen afneemt. En er is vaak wel een correlatie tussen het consumentenvertrouwen en de woningmarkt. Als het vertrouwen minder wordt heeft het verleden aangetoond dat het aantal verkopen een jaar later daarop reageert. Aan de andere kant is de krapte op de woningmarkt groot. De vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod. En door de crisis is het tempo waarin nieuwbouwwoningen worden opgeleverd een stuk vertraagd. Dat betekent dat het aanbod niet op korte termijn fors zal toenemen. Ook de hypotheekrente is nog steeds ontzettend laag waardoor er nog steeds relatief een hoog bedrag geleend kan worden. Economen verwachten dan ook nog steeds een stijging van de huizenprijzen in 2020, maar minder sterk dan eerst voorspeld.

De afgelopen weken heeft een aantal geldverstrekkers de langere hypotheekrentes verhoogd. Dit komt doordat de kaptiaalmarktrente stijgt door de crisis. Daardoor zijn de risico’s van leningen groter geworden (omdat bedrijven moeite krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen). Daar tegenover staan de maatregelen van de Europese Centrale Bank, die met een uitbreiding van het opkoopprogramma veel extra geld in de economie pompt. Het is afwachten of dit voldoende is om de (oplopende) rente te blijven drukken.
Op dit moment zien wij een toenamen van het aantal hypotheekaanvragen. Dat komt mede door bestaande woningbezitters die hun hypotheek oversluiten. Soms gepaard gaande door de wens voor een aanvullende verbouwing. Gelukkig kunnen wij goed inspelen op de wensen vanuit de markt. Mede door de digitalisering en beeldbelmogelijkheden. Maar ook afspraken op kantoor gaan gewoon door (uiteraard veilig). De coronacrisis kan een reden zijn het oversluiten van je hypotheek eerder op te pakken. Juist omdat de rente nu nog laag staat en je kiest voor de zekerheid van een blijvend lage maandlast. Het kan ook zijn dat je geld wilt opnemen voor aanvullende wensen. Veel mensen kopen een tweede woning voor hun studerende kind. Of willen vanuit de overwaarde een aanvulling op hun pensioen. Neem gerust contact met ons op wanneer je wilt weten wat jouw mogelijkheden zijn! We vinden zeker een mogelijkheid om tot een goede oplossing te komen. Of hebt je het al goed geregeld, dan bevestigen we dat. Voor nu: Blijf bovenal gezond en weet dat we er ook nu voor je zijn. Bel 075 - 6 12 14 17 of mail zaanstad@finenzo.nl