Om te zorgen dat Noord-Holland een mooie provincie blijft om te wonen, werken en vrije tijd door te brengen, is vastgelegd 32 bijzondere landschappen niet aangetast mogen worden.
Om te zorgen dat Noord-Holland een mooie provincie blijft om te wonen, werken en vrije tijd door te brengen, is vastgelegd 32 bijzondere landschappen niet aangetast mogen worden. (Foto: aangeleverd)

Bescherming voor bijzondere landschappen

REGIO - De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben de Omgevingsverordening NH2020 vastgesteld. Nieuw is dat 32 landschappen zijn aangewezen als ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’. Dit zijn gebieden waar we extra zuinig op moeten zijn vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarde voor mens en dier.

Gedeputeerde ruimtelijke ordening, Cees Loggen: “Noord-Hollanders willen graag woonruimte, maar ook dat onze mooie groene leefomgeving behouden blijft. Hierin de balans vinden is onze opdracht als provincie. We hebben dit vertaald naar regels in de omgevingsverordening. Wat nieuw is, is dat we grotere aaneengesloten landschappen op een eenduidige manier beschermen. Dit is in de plaats gekomen van het beschermen van allerlei gebieden met veel verschillende regels."

Onvervangbaar

"De landschappen die we nu met de omgevingsverordening beschermen zijn - naast onze natuurgebieden - de meest bijzondere landschappen van Noord-Holland. Landschappen waar we trots op zijn. Deze landschappen overstijgen vaak de gemeentegrenzen en zijn onvervangbaar. Door ze te beschermen kunnen Noord-Hollanders en bezoekers van de landschappen blijven genieten en blijft Noord-Holland een aantrekkelijke plek om te wonen.”

Per landschap is aangegeven welke ecologische, landschappelijke, cultuurhistorische of aardkundige waarden aanwezig zijn. Dit noemen we de ‘kernkwaliteiten' van het landschap. Voorbeelden hiervan zijn het leefgebied voor weidevogels, waterlopen en verkavelingsvormen, de openheid en de vergezichten in het landschap of een bijzondere opbouw van de ondergrond.