Sinterklaas en burgemeester Hamming zijn altijd goede vrienden.
Sinterklaas en burgemeester Hamming zijn altijd goede vrienden. (Foto: Dirk Karten)

Open brief aan Sinterklaascomitees

ZAANSTAD - Burgemeester Hamming ontvangt jaarlijkse met veel plezier de Spaanse kindervriend. Alleen dit jaar is alles anders door de corona. Zelfs de intocht van Sinterklaas in Zaanstad. In een open brief vertelt burgemeester Hamming waarom.

Beste comités,

Allereerst wil ik u bedanken. Ondanks de gekke periode waarin wij nu leven bent u als comité betrokken gebleven bij uw omgeving, uw buurt en stad. Dit waardeer ik zeer. Het zijn organisaties als die van u die Zaanstad de stad maken waar ik trots op ben. Een betrokken, sociale en barmhartige stad. Laten we dit samen vasthouden.

'Op dit moment staat onze gezondheid en die van onze gemeenschap bovenaan, hoe vervelend dat ook is'

De afgelopen periode hebben we met zijn allen een nieuw traject ingezet om nader tot elkaar te komen. We hebben mooie gesprekken gevoerd, individueel en in groepsverband. Altijd met de beste intenties: samen toewerken naar een Sinterklaasfeest voor iedereen. De hele tijd hing de donkere wolk van corona en de gevolgen die dat zou kunnen hebben voor de Sintintochten, boven ons. Helaas is die donkere wolk er nog steeds. Zoals u weet geldt er in Zaanstad op dit moment een noodverordening als gevolg van corona. Onder de huidige noodverordening zijn alle evenementen verboden.

Nog steeds lopen de besmettingen op en komen steeds meer mensen in het ziekenhuis terecht. De inschatting is dan ook dat de maatregelen die nu gelden worden verlengd en zelfs aangescherpt. Ondanks dat dit nog niet definitief is vind ik het als burgemeester niet verantwoord om de Sintintochten dit jaar door te laten gaan. Op dit moment staat onze gezondheid en die van onze gemeenschap bovenaan, hoe vervelend dat ook is.

Sommige comités hebben gezocht naar alternatieven en hebben lang vastgehouden aan een Sintintocht. Ik waardeer ieders afwegingen hierin en wil voorop stellen dat ik de inzet en betrokkenheid van iedereen heb gezien en gevoeld. Ik hoop dat dit besluit, hoe moeilijk ook, op uw begrip kan rekenen.

Laat ik positief eindigen, ook dat is Zaanstad. Want ook al gaat de intocht dit jaar niet door: we kijken nu al uit naar volgend jaar. Omdat we weten dat we met uw inzet in 2021 opnieuw geweldige intochten tegemoet kunnen zien. Intochten waar alle Zaanse kinderen van zullen genieten. Zorg goed voor uzelf en voor elkaar.


Uw burgemeester

Jan Hamming