Alles wit, een fraai gezicht maar zorgt op de wegen voor gladheid.
Alles wit, een fraai gezicht maar zorgt op de wegen voor gladheid. (Foto: Dirk Karten)

Komt er ooit nog sneeuw?

ZAANSTAD - De temperaturen lagen de afgelopen tijd nog in de dubbele cijfers en sneeuwval lijkt vandaag de dag alleen nog weggelegd voor de Alpenlanden. Toch is bij de gemeente Zaanstad het gladheidsbestrijdingsseizoen begonnen. Dat loopt van 1 november tot half april.

Strijd tegen gladde wegen in Zaanstad begonnen

In Zaanstad wordt gladheid op de autowegen, fietspaden en bruggen bestreden door de inzet van dertien strooiwagens. Daarmee kunnen bij heftige winterse omstandigheden ruim 370 kilometer aangepakt worden.

De gemeente maakt daarbij keuzes in welke wegen ze strooien. Zo alleen doorgaande wegen en regionale fietsroutes bereikbaar en begaanbaar gehouden. Dit geldt ook voor wegen waarvan het openbaar vervoer gebruik maakt.

Minder zout

Op basis van een twee winterseizoenen durende proef op het fietspad langs de N203, is besloten om de gladheid op alle fietspaden uit het strooigebied met pekelwater te bestrijden. Dit is een oplossing van zout in water. De pekeloplossing is ongeveer 20%. Het klinkt misschien gek, water toepassen in de gladheidbestrijding, maar hierdoor is het dooimiddel direct werkzaam, laat de gemeente weten. Als je zout strooit moet dit eerst ingereden worden voordat het gaat dooien. Door gebruik te maken van pekelwater kan gladheid direct en actief worden bestreden.

HVC heeft hiervoor vijf nieuwe zogenaamde combistrooiers aangeschaft. Om gladheid te bestrijden bij sneeuw en ijzel kunnen deze strooien op de ‘oude' manier met zout, maar ze kunnen ook op de nieuwe wijze, met pekelwater sproeien. Ook een combinatie van beide methoden is mogelijk.