Alfred J. Kwak in gezonde toestand.
Alfred J. Kwak in gezonde toestand. (Stockfoto)

Vogelgriep in de regio Wormerland

WORMERLAND - Op enkele plekken in Nederland, waaronder Zaanstreek-Waterland, is bij (water)vogels de vogelgriep geconstateerd zo laat de gemeente Wormerland weten. Vogels kunnen hier erg ziek van worden en overlijden.

Als er meerdere dode wilde (water-)vogels bij elkaar worden gevonden, kan dit wijzen op vogelgriep. De vraag is dit dan zo snel mogelijk bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te melden, bij voorkeur via https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding/monitoring-wilde-vogels.

Op deze site staat de kaart waar de ziekte al is vastgesteld en kan men via een link dode dieren melden.

Opruimen

Als de dieren bij het NVW zijn gemeld, vraagt de gemeente om daarna contact opnemen met de Buitendienst van de gemeente Wormerland, via 075 651 21 00 met vermelding van de plaats en hoeveel dode dieren er zijn gevonden. De medewerkers van de Buitendienst zorgen dan voor het verwijderen van de dieren.

Risico voor mensen

Het risico dat een vogel een mens besmet is klein. Alleen als er intensief en/of langdurig contact is geweest met besmette dieren of dierlijke producten, dan loopt men een risico op een infectie met een dierlijk influenzavirus. Toch is het dringende advies: raak de dode vogels niet aan.