Met vriendelijke woorden het winkelend publiek vragen de looprichting te volgen.
Met vriendelijke woorden het winkelend publiek vragen de looprichting te volgen. (Foto: Rodi Media)

‘Soms worden we uitgescholden’

ZAANDAM – “Mevrouw, u loopt tegen de looprichting in?”, zegt een van de mannen van DEV Security tegen een dame die zaterdagmorgen op de Gedempte Gracht liep. “Eh,... ik, eh,… moet dié winkel in”, zegt ze en wijst naar de shop waar ze bijna voorbij liep. Een trucje die de vier mannen vaker horen als ze het Zaanse publiek wijzen op het feit dat ze tegen de stroom in lopen.

Het is een ondankbare taak voor het viertal. Want ondanks dat we nu de negende coronamaand ingaan, zijn er nog steeds kansenparels die blijkbaar niet door hebben dat onze wereld eenrichtingsverkeer is geworden. In de strijd tegen de oplopende corona besmettingen heeft de gemeente Zaanstad ook extra controleurs aangesteld. Die liepen afgelopen zaterdag oer de markt en de grote winkelstraten.

Steen…

Onder welke steen moet je geleefd hebben kun je je afvragen als nog steeds mensen ziet die tegen de stroom in lopen. Wel een mondkapje op, maar blijkbaar niet kunnen lezen. Of ‘aanstaan’. Op de Gedempte Gracht staan al maanden levensgrote borden ‘eenrichtingsverkeer’. Loeigrote pijlen op de grond. Dranghekken dwingen je apart te lopen. En dan hebben we ook nog iets van de overheid die ons keer op keer vraagt anderhalve meter afstand te houden. Adviseren in de winkels en openbare gebouwen een mondkapje te dragen. Niet omdat ze dat zo leuk vinden. Maar omdat het halve land weer stilligt omdat de ziekenhuizen vol liggen met coronapatiënten.

“Soms worden we uitgescholden, maar over het algemeen hebben de mensen er begrip voor als we ze aanspreken bij het tegen de looprichting in gaan”, zegt één van de vier mensen van DEV Security. “Voorlopig gaan we nog gewoon door”, vult een ander aan.

Goed werk!

DEV Security mannen: goed werk! Dank namens alle horeca-ondernemers die een tweede lock down moeten zien te overleven. De evenementbranche die na maanden lockdown op sterven na dood is. Dank namens alle creatieve mensen als artiesten die niet kunnen optreden. De bioscopen, theaters en alle andere ondernemers die hun deuren moesten sluiten om verdere besmetting te voorkomen. Mannen, weet dat jullie inzet wordt gewaardeerd door vele branches!

Mede dankzij jullie inzet worden er wellicht wat hersencellen geactiveerd bij het winkelend publiek. Waardoor de besmettingen dalen. De ziekenhuizen leger worden. De zorg minder stress heeft. Je buurvrouw op leeftijd geen corona oploopt als ze na jou in de lift stapt. En we misschien dat we allemaal meer vrijheid krijgen in de komende feestmaand. Moet toch kunnen als we ons allemaal aan die soms onhaalbare, ook stomme, maar o-zo-nodige regeltjes gaan houden. Afgesproken?

D.K.