Het Zwerfbos is een feit. Links Maaike Daalman, rechts docent groep 1 en 2, Yvonne Harrevelt.
Het Zwerfbos is een feit. Links Maaike Daalman, rechts docent groep 1 en 2, Yvonne Harrevelt. (Foto: Daniel Mulder)

(H)eerlijke ontdekplek voor kinderen

ZAANDIJK - Maar liefst 600 bomen zijn er gepland in het gloednieuwe Tiny Forest bij Algemeen Bijzondere Basisschool De Werf, Koperslagerstraat 2 in Zaandijk. En dat op een ruimte van slechts 250 m2. Afgelopen maandag vond de officiƫle opening plaats van het tot Zwerfbos gedoopte 'kleine bos'. Het betekende ook de feestelijke ingebruikname van het vernieuwde kleuterplein.

Nieuw 'tiny forest' Zwerfbos bij basisschool De Werf

"De boompjes zijn inderdaad nog jong", zegt directrice Maaike Daalman. "Maar als ze gaan groeien hebben de kinderen straks hun eigen zwerfbos." De naamgeving is een knipoog naar het naast de school gelegen Werfbos. Kinderen van groep 5 en 6 namen deel aan een wedstrijd en bedachten zo de naam Zwerfbos.

Educatieve plek

"Om ons Zwerfbos komt een natuur- en ontdekspeeltuin. Want het wordt ook een educatieve plek. Zo gaan we daar op locatie natuurlessen geven, ook van gastdocenten."

Tussen de bomen in wording liggen houtsnippers en een schelpenpad. En houten stammetjes waar de kinderen op kunnen springen. "Met de stammetjes eren we onze docente Marjan Stam die 45 jaar aan onze school verbonden was", licht Maaike toe. Naast het bos en de natuurspeeltuin zijn er drie moestuinbakken voor de kleuters en speeltoestellen een feit.

Kinderen hielpen mee

De aanleg van het Tiny Forest is gerealiseerd in samenwerking met het IVN, de Vereniging voor natuur- en Milieueducatie. Dit jaar waren er vier 'kleine bossen' te vergeven en De Werf viel in de prijzen.

Bij de opening afgelopen maandag mochten de kinderen van groepen 1/2 een eigen boom, voorzien van houtschijfje met hun naam, planten in het Zwerfbos. De kinderen van groep 1 hebben dit samen met de leerlingen van groep 8 gedaan. Kinderen van groep 2 samen met leerlingen van groep 7.

Vanuit de groepen 3 tot en met 6 zijn er afgevaardigden geselecteerd die resterende boompjes mochten planten. Om 12.00 uur was het planten klaar er was het officiƫle moment van opening door directeur Maaike Daalman daar.

De inrichting van het kleuterplein was de laatste fase van de herinrichting van het schoolplein. Het is mede mogelijk gemaakt door de opbrengst van de sponsorloop die De Werf recent hield.

Spannend moment, de onthulling!