Zinvolle dagbesteding bij zorgboerderij Vredesbest.
Zinvolle dagbesteding bij zorgboerderij Vredesbest. (Foto: aangeleverd)

Vredesbest goede doel ZIP-muziekdienst

ASSENDELFT - Zorgboerderij Vredesbest, gevestigd aan de Vaartdijk in Assendelft is het goede doel van de online Zin In Pop-muziekdienst (ZIP) van komende zondag, 15 november, vanuit De Ontmoeting in Zaandijk.

Omdat fysiek collecteren niet mogelijk is bij de coronaveilige online muziekdienst, is er op de website van De Ontmoeting (www.deontmoetingzaandijk.nl) een QR code te vinden waarmee kijkers een donatie kunnen doen. Dat doen ze voor de aanschaf van een defibrillator (AED).

Sparen voor AED

“Onze wens is te sparen voor een AED , omdat we hier toch wel een beetje afgelegen zitten. Je hoopt hem nooit nodig te hebben, maar is wel fijn als er eentje komt voor het geval dat er wel een situatie zich voor doet”, aldus Ellen Boekel.

Bram, Ellen en Saskia Boekel hebben bij hun melkveebedrijf een zorgboerderij waarbij voornamelijk mensen met dementie een fijne dagbesteding krijgen tussen de kalveren, schapen, paarden, kippen, katten en hond Spike.

"Normaal gesproken vangen we op acht mensen op, maar vanwege de corona is dan nu teruggebracht naar vier”, vertelt Ellen Boekel. Sinds vijftien jaar heeft de familie een zorgboerderij. "Wij kijken daarbij vooral naar wat de mensen nog wel kunnen. We proberen dat ze zich weer nuttig voelen. Waarbij vrijwilligers altijd meehelpen. Daarbij wordt iedereen in z'n waarde gelaten, ook als ze soms simpele dingen niet snel kunnen vinden. Zo wordt er vooral meegeholpen bij het verzorgen van de kalveren. Tot even knuffelen met de dieren. In de schapentijd, als de lammeren worden geboren, doen ze de verzorging samen met de boer.”

Groente- en bloementuin

Vredesbest heeft ook een groente- en bloementuin. Waarbij de groente wordt gekweekt in bakken op hoogte zodat de deelnemers niet hoeven te bukken. Sinds vorig jaar is er ook een duo-fiets met ondersteuning waar de deelnemers graag een rondje mee op pad gaan samen met een vrijwilliger. "Vaak missen de deelnemers dit. Ze hebben vaak niet de conditie meer. Weten de weg niet meer en het evenwicht is vaak ook wat minder waardoor ze niet meer durven. Gelukkig zijn we gezegend met een grote groep van vrijwilligers. Zonder hun zou dit allemaal niet kunnen”, vult dochter Saskia aan. De Zin In Popdienst, met thema hou vol, hou vast, is opgezet om kijkers een hart onder de riem te steken. Komende zondag vanaf 17.00 uur te zien via www.deontmoetingzaandijk.nl