Afbeelding
Thomas Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid. (Foto: Dirk Karten)

Coronaveilig zakendoen zonder handen schudden

ZAANDAM – “We zijn hier bijeen op een bijzondere locatie, Het HEM. Dat vraag ook om een bijzondere spreker. Die hebben we gevonden in de vorm van Thomas Rau. Hij is ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair en gaat u zijn visie geven op wat hij noemt de Maxit, Material Matters”, introduceert voorzitter Guido Voss van De Maatschappij. Samen met de Zaanse zakensociëteit De Corner vond er op donderdag 27 augustus waarschijnlijk de meest bijzondere ondernemersmeeting plaats ooit. Want wanneer komt het voor dat zakenmensen samenkomen zonder handen te schudden?

Inspirerende live zakenmeeting Maatschappij en Corner in Het HEM

‘Hou het veilig en blijf op afstand’ was het motto van de organiserende partijen. En dus werd er bij de entree al gelijk volop handen ontsmet, al hadden ze weinig meer te doen dan hooguit een eveneens ontsmet visitekaartje uit te wisselen.

In Het HEM bleek genoeg ruimte om op gepaste afstand elkaar eindelijk weer eens live te ontmoeten. “Alle digitale communicatiemiddelen ten spijt, het is fijn elkaar zo weer eens echt te ontmoeten”, zegt René Kempes, eigenaar van Photo Design Kempes, uit de grond van zijn hart. Een mening die door velen werd gedeeld.

Dat was niet het enige dat werd uitgesproken. De meeting was ook goed om even je hart te luchten over wat corona voor je bedrijf betekent. Dat het ingrijpend kan zijn, vertelde Peter Sikkes, zakelijk leider en medeorganisator van de jaarlijkse Hembrughappening. “We zouden twee dagen meelopen met het Sail programma, een unieke kans. Maar ja, alle evenementen werden geschrapt. Terwijl we dit jaar ons eerste lustrum zouden vieren”, zegt hij spijtig.

Inspiratie

Inderdaad eeuwig jammer want met dit evenement dat op het Hembrugterrein wordt gehouden, presenteert Zaanstad zich juist op een anders-dan-andere manier. Misschien was het daarom juist goed dat de zakenclubs Thomas Rau hadden uitgenodigd. Want hij hield een inspirerend betoog om totaal anders naar de dingen te gaan kijken. Hij vertelde zich in al zijn handelen te laten leiden door ‘wat er in de toekomst nodig is en niet door wat er op dit moment haalbaar is’.

‘Te gast op aarde’

“We hebben onze groei te danken aan het vernietig en van natuurlijke waarden. We zijn maar te gast op de aarde. En als gast moet je eerst vragen ‘wat zijn hier de regels?’ De aarde is een gesloten systeem. Een limited edition. Weg is weg, op is op. De vraag die we onszelf moeten stellen luidt: hoe kan ik van gelimiteerd ongelimiteerd maken? Dat vraagt om een nieuw systeem. We moeten de dingen omdraaien. Omschakelen van een roofbouwmaatschappij naar een oogstmaatschappij”, hield hij het gezelschap voor.

In prikkelende voorbeelden gaf Thomas Rau hoe bedrijven de consument bedotten. “Wist u dat wij als consument nieuwe producten kopen die nog net niet stuk zijn? Producenten weten dat. Maken hun producten van een dusdanige kwaliteit dat ze precies weten wanneer wat kapot gaat. De deur van de wasmachine valt er na 48 maanden uit. De lamp die u koopt gaat maar een beperkte tijd mee. Terwijl ze makkelijk drie keer zolang kunnen branden.”

Natte vlekken

Rau noemde het proces van de lounge op Schiphol die hij als architect moest neerzetten. “Die lounge gaat precies vijftien jaar mee. Want op Schiphol gaat alles wat wordt gebouwd vijftien jaar mee. Dat betekende 125.000 lichturen. Ik heb Philips dus gevraagd of ze verlichting kunnen maken die zolang meegaat. Ze kwamen met de oplossing dat hun verlichting in die periode ‘maar tweeënhalf keer vervangen moest worden’. Nee, zei ik, het moet vijftien jaar meegaan. De Philips manager ging met natte vlekken in zijn nek terug en… verhip, ze hadden toch zomaar lampen op hun zolder gevonden die wel vijftien jaar meegingen. Het geeft aan: de oplossing is er al.”

Met de tip “kijk dus niet naar wat nodig is, maar naar de mogelijkheden” sloot hij zijn boeiende betoog af waarna er weer ouderwets genetwerkt kon worden.

Agenda De Corner

Eerstvolgende bijeenkomst van de 35-jarige Corner is op 15 oktober. Dan is het weer in het Zaans Museum, de thuisbasis van de zakensociëteit. Zie www.de-corner.nl voor meer informatie.


Cornaveilig de lezing bijwonen.