Afbeelding
“Zingen is een oergevoel. Iedereen zingt wel eens.” (Foto: aangeleverd)

'Zingen is deel van mijn identiteit'

ZAANDAM – “De eerste keer dat ik La Traviata zag, kon ik niet stoppen met huilen. Deze opera is zo perfect op de mens geschreven. Je voelt de emotie van de karakters. Daarom is het mijn favoriete voorstelling”, zegt Judith Weusten. Om gelijk toe te voegen: “al is mijn voorkeur ook fasegericht. Ik vind hedendaagse Amerikaanse componisten ook geweldig.” De 26-jarige topsopraan heeft zich sinds kort in Zaandam gevestigd. Judith is op 12 september te horen in De Bullekerk. Ze presenteert een programma waarin ze samen met Dub de Vries (orgel) en Ruud Luttikhuizen (piano) liederen uit het klassieke repertoire zingt.

Top-sopraan Judith Weusten vestigt zich in de Zaanstreek

“Mijn agenda is op dit optreden na leeg door de corona. Terwijl er alleen al tweeëntwintig optredens gepland stonden met het Nederlands Dans Theater en ik als solist zou optreden bij diverse concoursen”, zegt ze spijtig. Omdat er toch brood op de plank moet komen als zzp’er, werkt Judith nu als administratief medewerkster op het Conservatorium in Amsterdam. Een bekende plek voor de geboren Limburgse want ze studeerde daar in Amsterdam af.

Musical Annie

Judith kan, ondanks haar jeugdige leeftijd, een indrukwekkend cv laten zien. Zo begon ze bij Kinderen voor Kinderen voordat ze zich toelegde op een musical repertoire. Op elfjarige leeftijd toerde ze al door Nederland in de productie Annie van Albert Verlinde.

“Ik was bloednerveus en bijna weggelopen bij de audities voor Annie. Maar toen ik tussen de honderden kinderen werd uitgekozen dacht ik ‘blijkbaar kan echt wel wat’. Inmiddels heb ik geleerd dat zenuwen je vriend zijn. Het gaat om een goede voorbereiding”, zegt ze.

Omslag

De omslag van musical naar klassieke muziek kwam op haar veertiende. “Ik wilde eerst de nieuwe Chantal Janzen worden. Zat daarvoor op musical- en zangles. Alleen toen ik in de zaal zat bij de musical Hairspray dacht ik ‘dit is niet wat ik wil’. In dit soort producties kan ik toch niet mijn ei kwijt.”

Klassieke muziek en opera werden de volgende uitdaging. Bovendien merkte Judith dat haar stem ook beter bij dit genre past.

(VERVOLG OP PAGINA 3)


Afbeelding
Afbeelding