"Namens Stichting Gambia TeamNL  onwijs bedankt en heel veel succes voor alle FC Zaanstreek teams in de competitie." (v.l.n.r)  Ite Visse , Barry Babar, aanvoerder van FC Zaanstreek en Martijn Molenaar van TeamGambia.
"Namens Stichting Gambia TeamNL onwijs bedankt en heel veel succes voor alle FC Zaanstreek teams in de competitie." (v.l.n.r) Ite Visse , Barry Babar, aanvoerder van FC Zaanstreek en Martijn Molenaar van TeamGambia. (Foto: BenRijkes)

Donatie FC Zaanstreek voor Gambia TeamNL

ZAANDAM - "Sport speelt een belangrijke rol in Gambia. Elk kind daar droomt ervan om net als Jatto Ceesay, oud-voetballer bij Willem II, te slagen als voetballer in Europa. Vanwege de armoede kunnen veel dorpelingen zich geen sportoutfit veroorloven. Daarom is Stichting Gambia TeamNL enorm blij met de actie van FC Zaanstreek om de oude sporttenues te doneren aan onze stichting", zegt Ite Visser.

Zo krijgen de oude voetbalshirts een nieuw leven in Gambia. Na haar vakantie in dat land liep Zaanse Ite Visser met de gedachte rond hoe zij iets kon betekenen om de basisbehoeften in Gambia te verbeteren. Daarom richtte ze in 2007 Stichting Gambia TeamNL op. Doel van de stichting is het realiseren van verbeteringen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en sport in Berending.

Betrokkenheid

Ite Visser: "Het unieke aan het project is dat de doelen en wensen in samenspraak met de lokale bevolking worden bepaald. Zo wordt een optimale betrokkenheid en verantwoordelijkheid gecreëerd. Bovendien is de coördinatie van de projecten gewaarborgd doordat er permanent een Nederlandse contactpersoon ter plekke is. Zij is de intermediair tussen onze stichting en Pallum, de “wijze mannen/dorpsraad” van het dorp."

Gerealiseerde projecten

In 2007 zijn de eerste projecten in het dorp Berending gerealiseerd: een kraamcentrum, een schoonwatervoorziening en een kleuterschool inclusief crèche. Om de kinderen van de reeds gerealiseerde kleuterschool in hun onderwijsbehoefte te kunnen blijven voorzien, is in 2012 de basisschool geopend. Gevolgd door de opening van de middelbare school in 2015. Tenslotte is er in 2019 begonnen met het opzetten van een skills center/technische school zodat leerlingen een vak kunnen leren en zo uitzicht hebben op werk in de toekomst.

Daarnaast is er een sinaasappelboomgaard inclusief watervoorziening. Met de opbrengst van de verkoop van de sinaasappels worden de salaris- en studiekosten van het onderwijzend en medisch personeel bekostigd. Naast het inzamelen van oude sporttenues, doet Stichting Gambia TeamNL actief aan fondsenwerving. Er worden ook diverse acties opgezet zoals de verkoop van brood en taartjes op de Versmarkt in Oostknollendam.

Meer informatie over de projecten en acties: facebook.com/gambiateamnl of Insta https://www.instagram.com/gambiateamnl/

Wie ook een bijdrage wil leveren kan contact opnemen met Ite Visser, 06 - 51479733 of mail naar itehella@hotmail.com.