Luister Judith ook wel eens naar de Top40? “Jazeker, in de auto. Als ik daar een klassieke zender opzet, ga ik teveel luisteren en let minder op het verkeer.”
Luister Judith ook wel eens naar de Top40? “Jazeker, in de auto. Als ik daar een klassieke zender opzet, ga ik teveel luisteren en let minder op het verkeer.” (Foto: aangeleverd)

'Je bent doorgeefluik tussen componist en publiek'

(Vervolg voorpagina)

ZAANDAM - Dat bleek wel toen ze in haar allereerste klassieke competitie, de PrixDominique, zowel de eerste prijs als de publieksprijs won. In het prestigieuze Prinses Christina Concours werd ze finaliste in de landelijke halve finale.

“Ik ben gewoon begonnen met klassiek zingen onder het motto ‘als ik niet zou proberen, zal ik altijd spijt hebben’. De omslag heb ik niet gemaakt om beroemd te worden. Ik wil gewoon zingen. Als sopraan klassiek zingen is zo’n mooie uitdaging. Je moet zonder microfoon een hele zaal vullen met je stem. Je bent als zangeres het doorgeefluik tussen componist en publiek. Mijn taak is dat te laten horen en de intentie over te brengen.”

Talentvol

Om aan te geven dat de nieuwe Zaanse burger echt een bijzonder talent heeft: van de honderd kandidaten die jaarlijks de opleiding klassieke zang aan het Conservatorium willen volgen, worden er maximaal tien toegelaten. “Ik begon aan de klassieke opleiding terwijl ik niet eens wist wat een Bach cantate was. Ik ging op mijn gevoel en intuïtie af. Ik had niet verwacht dat ik aangenomen zou worden. Dat was een grote verrassing”, zegt ze stoer.

‘Verzamelbak’

Na haar afstuderen in juni 2017 was haar volgende stap bij de Nationale Opera Academie. Hier studeerde ze in juni 2019 succesvol af. Judith vindt in de klassieke muziek de uitdaging om te blijven groeien en zichzelf te verbeteren.“Er gebeurt zoveel in deze muzieksoort. Klassiek is een ‘verzamelbak’ van gepassioneerde muziek met vele lagen. Het wordt nooit saai. Bij een opera kan ik bovendien in de rol van het karakter kruipen om zo het personage echt over te brengen.”

Geen jukebox!

Een geluk daarbij is haar expressieve uitstraling. Als Judith lacht, lacht ze met haar ziel. Ondanks haar jeugd weet ze precies wat ze wil. En niet. Zoals zingen op commando. “Ik ben geen jukebox! Als je wil weten hoe ik zing, kijk je maar op mijn website of YouTube. Bovendien komt er best veel herrie uit me”, zegt ze vrolijk.

Bij het hebben over haar komende optreden in De Bullekerk gaan haar bruine ogen glinsteren. “Onbeschrijfelijk mooie locatie. Ik verheug me er heel erg op daar eindelijk weer eens te mogen zingen voor publiek. Zingen is een deel van mijn identiteit.”

Organist Dub de Vries heeft in zijn omvangrijke carrière heel wat talenten ontmoet, maar spreekt vol waardering over Judith: “Ik heb al heel wat grootheden als sopranen meegemaakt. Dit is bovenaards. Het is net als koffie met…..slagroom. Die slagroom maakt haar zang ‘hemels’. Voor de Zaanstreek is haar optreden in De Bullekerk uniek. We prijzen ons dat Judith dit samen met ons wil doen.”

Programma

Op het afwisselende programma staan toegankelijk muziekstukken uit opera’s en aria’s van onder meer componisten als Puccini, Schubert, Quilter en Menotti. “Laatstgenoemde is heel leuk en grappig. Deze Italiaans-Amerikaanse componist trekt hedendaagse zaken in het absurde”, besluit Judith.

De uitvoering begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via www.bullekerk.nl.

"Klassiek wordt nooit saai."