Duimen omhoog, het water in de Jagersplas is heerlijk.
Duimen omhoog, het water in de Jagersplas is heerlijk. ((Foto: Dirk Karten))

‘Je gaat er helemaal van trippen’

ZAANDAM – “Wat een feestje is het, heerlijk!”, klinkt het enthousiast. “Je gaat helemaal trippen!” De schaterlach die vanaf het water weerklinkt, doet een groepje hardlopers meewarig met het hoofd schudden. Ondertussen zwemmen Trisha Prins, Nicolette Berk, Henk Mak, Kees van Montfoort en Rachel Beers al keuvelend door in het dertien graden koude water van de Jagersplas. De bikkels doen aan ‘winterzwemmen’. Een verslavende sensatie als we Trisha Prins mogen geloven. Zij plaatste recent online een oproep om mee het steeds kouder wordende water in te gaan.

Door Dirk Karten

Winterzwemmen in Jagersplas als reset voor je lichaam

Zondagmorgen 8.00 uur; de nieuwe dag wordt met de zoveelste nieuwe stortbui begroet. Het maakt niet uit voor het vijftal dat anderhalf uur later, weer of geen weer, zwemt in de Jagersplas. Trisha en haar zwemvriendin Rachel komen aanfietsen en pikken de verslaggever op die net de stoelverwarming in zijn auto een graadje hoger heeft gezet.

‘Russische methode’

Ze hebben zich thuis via de ‘Russische methode’ opgewarmd. “Dat is vooraf een kwartier springen en bewegen waardoor je lichaamstemperatuur hoger wordt”, legt Trisha uit. “Een goede voorbereiding voor de sensatie van het koude water op je huid.”

Bij een toiletgebouw wacht de rest van het gezelschap. In rap tempo staan ze in zwemkledij. Even voorzichtig doorkomen? Welnee. Voordat je twee keer kunt knipperen met je ogen steken alleen de hoofden boven water uit. Ze blijven dicht aan de buitenkant van de lijn met drijvers. Ontspannen pratend dobberen ze rond en ervaren de heilzame scherpe afkoeling van hun lichaam. Gelukkig schijnt de zon even als we de foto’s moeten maken. Maar de buitentemperatuur is inmiddels nog maar negen graden. Nicolette: “Een perfecte temperatuur. Als het maar niet waait.” Kees vult aan: ”Het water is warmer dan de buitentemperatuur, heerlijk toch?”

Gelukkig geen algen meer

"Gelukkig zijn de algen nu verdwenen”, zegt de 42-jaar jonge Trisha. Als je haar voor afgelopen zomer had gevraagd mee te zwemmen, was haar reactie resoluut ‘nee!' geweest.

(Lees verder op pagina 3)


Even de watertemperatuur meten om tjer weten hoelang
En hup, zonder aarzelen het koude water in.