Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

'De kracht van graan in brood'

ASSENDELFT - "Het is de hoogste tijd mensen te laten zien wat de kracht van graan is", zegt Lex Brakenhoff, eigenaar van de gelijknamige bakkerij uit Assendelft, Dorpsstraat 1054, enthousiast.

Bakker Lex Brakenhoff geeft tips en recepten

"Als ondernemer van een goedlopende bakkerszaak maak ik dagelijks extreem lange dagen en slaap ik veel minder dan de gemiddelde mens. Om mijn hoofd leeg te maken en deze levensstijl vol te houden, sport ik geregeld met een personal trainer. Sporten geeft energie. Zelfs -of misschien juist- wanneer je jezelf tot het gaatje pusht."

Energiedrankjes

Lex vervolgt: "Jarenlang lag mijn BMI ongezond hoog. Energiedrankjes gecombineerd met vet- en suikerrijk voedsel. Dat was waar ik op teerde. Tot ik steeds meer lichamelijke klachten kreeg en voor mij het kantelpunt kwam. Gelukkig, want dit kon zo niet langer."

Geen brood eten...

Van veel mensen kreeg hij het goedbedoelde advies om minder tot geen brood te eten. "Zeg dat maar eens tegen een bakker!", Lex moet er opnieuw om lachen. "Het was echt onwetendheid. Koolhydraten zijn slecht; het wordt nog altijd beweerd. Ergens dus niet zo vreemd dat deze mensen juist brood de schuld van hun eigen gewichtsproblemen gaven. En die van mij. Ik sta tenslotte iedere dag tussen het brood en banket."

'Brood eten en gezonde levensstijl passen wel bij elkaar'

Dat een dieet van enkel saucijzenbroodjes en ham-kaascroissants niet bijdraagt aan een gezond BMI moge duidelijk zijn. Maar Lex besloot te bewijzen dat je prima brood (en andere bakkersproducten) kunt eten en toch een doel kunt behalen qua gewicht en gezondheid.

Energieker

"Dat lukte! Ik viel af in vet. Groeide qua spier. Maar bovenal voelde ik me een stuk energieker en gezonder. Ik gun dit andere mensen ook. Want als ik het kan -ondanks al die dagelijkse verleidingen- kan ieder ander het zeker. Via www.muscleboulanger.nl deel ik wekelijks de lekkerste recepten in combinatie met tips voor een gezonde levensstijl. Brood, maar ook chocolade, gebak, ontbijtgranen. Verzin het, en wij verkopen het. Gezond en iets minder gezond. Want ook dat moet af en toe gewoon kunnen!"