“Een schilder is een vlek in de helderheid. Verder Niets.”
“Een schilder is een vlek in de helderheid. Verder Niets.” (Foto: aangeleverd)

‘Stilte, het is bezig geboren te worden’

ZAANDIJK - In Het Weefhuis, Lagedijk 39, is van 15 tot en met 18 oktober een tentoonstelling te zien zijn van de in Zaandijk geboren en getogen kunstenaar Jaap Stellaart.

Wethouder van cultuur van gemeente Zaanstad, Annette Baerveldt, opent de expositie op donderdag 15 oktober om 20.00 uur. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door gemeente Zaanstad en het Zaans Museum. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Stellaart zich tot een autonoom werkende tekenaar en schilder. Stellaart maakte veelal abstracte kunst en was onder meer beïnvloed door Paul Klee. Zijn kunst werd opgemerkt door de museumdirecteuren van Kröller-Müller, Stedelijk Museum, Van Abbe Museum en Museum van Bommel van Dam.

'Kosmische verdieping'

In zijn latere werken kon Stellaart in zijn zoektocht naar kosmische verdieping thema's kwijt als gebondenheid en vrijheid en de diepere betekenis van het aardse bestaan. Door zijn gevoelige natuur raakte de kunstenaar een aantal keren in een geestelijke crisis. De behoefte zich te uiten en de noodzaak zich af te zonderen werden hem dan te veel."Een schilder is een vlek in de helderheid. Verder Niets.” (citaat Jaap Stellaart). In 1976 maakte hij een tentoonstelling met de titel: ”Stilte het is bezig geboren te worden”. De ruimte werd gevuld met alleen een levensgrote naaktfoto van hemzelf. De bezoeker werd uitgenodigd om met hem in gesprek te gaan. Tot zijn dood leefde hij terug getrokken.

Het Weefhuis is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Het Weefhuis hanteert een aantal ‘corona'-huisregels. Zie ook www.hetweefhuis.nl.

Een werk van Jaap Stellaart daagt je uit.
Jaap Stellaart.
Afbeelding
Afbeelding