De bekende spandoeken hangen er weer om aandacht te vragen voor de kwetsbare positie van jonge scholieren in het verkeer.
De bekende spandoeken hangen er weer om aandacht te vragen voor de kwetsbare positie van jonge scholieren in het verkeer. (Foto: Dirk Karten)

Extra aandacht voor scholieren in verkeer

REGIO – Aan alle mooie dingen komt een einde, dus ook aan die mooie zomervakantie. Deze week beginnen de scholen weer. Waarbij de nieuwe generatie verkeersdeelnemers het een stukje drukker op de weg zal maken. Omdat de kinderen nog niet zoveel verkeerservaring hebben, en/of voor de eerste keer een nieuwe route naar school moeten fietsen, vraagt Veilig Verkeer Nederland met de campagne De scholen zijn weer begonnen aandacht om extra goed op te letten.

De scholen zijn weer begonnen

Scholieren zijn in het verkeer erg gebaat bij oplettende volwassenen. VVN geeft daarom deze zes manieren om mee te helpen het verkeer nu wat veiliger te maken.


1. Werk vanuit huis, zeker deze week.

Uit de VVN-Flitspeiling blijkt dat een combinatie van half thuis werken en half op kantoor werken door 48% van werkend Nederland ideaal wordt gevonden. Als thuiswerken een mogelijkheid is dat zeker in deze periode een mooie bijdrage aan veiliger verkeer.


2. Vertrek op tijd.

Toch naar het werk of een andere bestemming? Vertrek op tijd om zo ontspannen en veilig van A naar B te komen.


3. Matig de snelheid.

Als de gemiddelde snelheid zakt van 50 naar 49 km/uur, leidt dit naar verwachting tot 5,9% minder doden en 4% minder ernstig gewonden. Rijd in deze periode daarom het liefst net wat rustiger dan normaal, zeker in de omgeving rond scholen.


4. Rij MONO.

De telefoon is de grootste bron van afleiding tijdens het rijden. Ga ongestoord onderweg door hem op te bergen en meldingen uit te schakelen, bijvoorbeeld met de MONO-app AutoModus.


5. Vermijd schoolzones.

Rond het openen en sluiten van de scholen is het vaak extra druk in de schoolomgeving. Is een andere route mogelijk? Vermijd dan wegen langs scholen. Rustiger voor iedereen.


6. Pak de fiets.

Is het ook mogelijk op de fiets naar de bestemming te komen? Pak dan het stalen ros. Het zorgt voor minder auto’s op de weg en je bent nog gezond bezig ook!