Afbeelding
De kamer van Judith ligt vol tekeningen die gemaakt zijn door kinderen uit Wormerland.(Foto: goedheer@xs4all.nl )

‘Ik ga niet voor half-half, wel voor iets goeds’

(VERVOLG VOORPAGINA)

"Ik zie ook dat inwoners samen prachtige initiatieven ontplooien. Er is een enorme betrokkenheid in alle kernen. Zowel op cultureel als sportief gebied. Dat spreekt mij erg aan. Er valt hier voor mij nog zoveel te ontdekken. En ik heb Wormerland als groene oase ontdekt. Een rol die dit gebied ook voor de omgeving speelt.”

Waarom besloot u uw baan als afdelingshoofd van de strategische beleidsafdeling Flevoland in te ruilen om ’eerste viool te spelen’ in Wormerland?

“Om diverse redenen. In de jaren als raadslid en wethouder bij de gemeente Hoorn heb ik van dichtbij de ondersteunende rol gezien die een burgemeester kan spelen. Ik ben groot voorstander van verbinding en samenwerking. Daarnaast ben ik dol op geschiedenis. Het industriële erfgoed van Wormerland staat daardoor dicht bij mij. Voeg daarbij de schitterende natuur van deze regio en je hebt genoeg redenen om juist voor Wormerland te kiezen.”


Wat voor burgemeester wilt u zijn?

“Een burgemeester die er wil zijn voor de inwoners van Wormerland. De samenleving is vandaag de dag complex. Niet iedereen zal daarin zijn weg weten te vinden. Vaak is de burgemeester de laatste strohalm. Ik hoop dat de mensen dusdanig vertrouwen in mij krijgen dat ik die rol daadwerkelijk kan en mag vervullen. Daarom: kom je er niet uit, mail of bel gerust.”

'Woningbouw is een van de speerpunten van de gemeente'

Hoe ambitieus bent u?

“Ik ga niet voor half-half. Wel voor iets goeds. Maar of dat nou per se ambitieus te noemen is? Wel zoek ik altijd naar draagvlak. Ik vind het leuk samen met anderen mooie dingen tot stand te brengen. Alleen ga je hard, maar samen kom je verder.”


Komt de – excusé le mot – ‘niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit’ van de Westfries overeen met wat u tot nu toe in Wormerland heeft ervaren? En hoe staat u er zelf in?

“Mentaliteitsverschillen? Ieder gebied heeft z’n eigen mentaliteit. Wat ik in Wormerland tot nu toe heb ervaren vind ik zeer plezierig. Ik ben voorstander van zaken gedegen bespreken en goed overdenken. Maar als we eruit zijn is het wel aanpakken. Daarnaast heb ik zelf een hands-on mentaliteit.”


Huisvesting is in Wormerland, net als overal, een vraagstuk. Wat kan de nieuwe burgemeester op dit gebied doen voor de woningzoekenden?

“Als burgemeester heb ik te maken met wat de gemeenteraad wil en niet met mijn eigen wensen. Het nijpende tekort is trouwens persoonlijk voelbaar. Wij hebben zelf nog geen woning in Wormerland kunnen vinden. Woningbouw is een van de speerpunten van de gemeente. Als burgemeester speel ik wel een lobbyrol in de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Geloof me, er wordt hard aan dit onderwerp gewerkt, vooral door de betreffende wethouder.”

'Er is een enorme betrokkenheid in alle kernen'

Waar staat Wormerland over vijf jaar?

“Ik hoop dat het dorpse karakter behouden is gebleven. Dat er wel samenwerking is met de buurtgemeenten, maar dat de zelfstandigheid van Wormerland buiten kijf blijft. Dat de sociale cohesie om er voor elkaar te zijn nog bestaat. En dat Wormerland een veilige gemeente blijft. Niet voor niets hebben we laatst actie ondernomen om het te snel varen door met name jongeren in de polders tegen te gaan. Je vroeg ook ‘wat gaat goed en wat kan beter?’. Nou, de veiligheid op het water is een punt van zorg. Daarom zetten we handhaving in op het water én zijn het gesprek aangegaan met de ouders en jongeren.”