Sandra Slot als zangeres.
Sandra Slot als zangeres. (Foto: aangeleverd)

Wie helpt Sandra aan een Canta?

ZAANDAM - Sandra Slot uit Zaandam kreeg rond 2007 de diagnose Ehlers-Danlos, kortweg EDS. Een zeldzame afwijking aan het bindweefsel. Er zit een fout in het collageen en daardoor maakt het lichaam overuren om alleen maar overeind te blijven. Diana van Gelder uit Amsterdam-Noord en Tessa Boelis uit De Goorn zijn een actie gestart om een Canta (overdekte brommobiel) te kopen voor Sandra. Zo hopen ze haar wat meer vrijheid te geven.

"Er gaat van alles uit de kom en voor bijna alles heb ik ondersteuning nodig in de vorm van braces en silversplints", laat Sandra weten. "Uiteindelijk kwam ik na veel gedoe in 2013 vanuit een scootmobiel in een elektrische rolstoel terecht. En een handbewogen rolstoel om mee te nemen. Ook kreeg ik speciaal regiovervoer en Valys omdat ik niet goed kon zitten vanwege extreme bekkeninstabiliteit door de EDS."

Zingen

Een aantal jaar kon Sandra alleen maar liggen. Wel probeerde ze in het weekend mee te gaan als haar man Edwin optrad als zanger. Zingen is hun passie/uitlaatklep. Vervolgens moest ze dat bezuren en kon helemaal niets meer. "Toen ik op wilde staan om ons café te openen kon ik helemaal niet meer kon lopen. Uiteindelijk zijn we alles kwijt geraakt zowel privé als zakelijk. We verhuisden naar een gelijkvloerse flat. Ons huis kon terug naar de bank. Tegelijkertijd ging het bedrijf waar mijn man werkte failliet. Ik krijg geen wajong want ik heb altijd gewerkt en krijg geen WAO (WIA tegenwoordig). Toen Edwin en ik eindelijk in 2011 gingen samenwonen, raakte ik ook nog mijn uitkering kwijt bij de sociale dienst."

Altijd gered

Ondanks de vele financiële tegenslagen hebben Edwin en Sandra het altijd gered. "Tot de dag dat ik echt niet meer kon lopen. Vanaf toen ging het bergafwaarts. Naast EDS heb ik secundair fybromyalgie en Lipoedeem. Als ik mij niet voldoende beweeg, blijft dit in stand."

Tessa: "Sandra is in 2018 twee geopereerd waarbij haar gewricht is vastgezet en het lukte weer te lopen. Zelfs zo goed dat ze haar rolstoelen kon laten staan. Wat een doorzetter! Sandra heeft onder meer een cursus nagelstyliste gedaan en hoopt zo op een betere toekomst."

Omdat Sandra geen inkomen heeft, kwam ze in de schuldsanering terecht. En moest naar de voedselbank. "Edwin heeft het een en ander meegemaakt en kreeg daardoor PTSS. De gemeente Zaandam wil dat hij mijn mantelzorger wordt en veertig uur per week werkt. Anders wordt de schuldsanering ingetrokken. Het liefste wil ik gewoon aan de slag en uit de schuldsanering. Doen wat ik leuk vind; zingen en werken als nagelstyliste. Dat kan niet omdat de gemeente geen medische gegevens heeft."

Weer tegenslag

De Zaandamse kreeg op 31 maart ook de diagnose MS. "Via de gemeente heb ik de rolstoelen maar een Canta behoort niet tot de mogelijkheden. Dat is voor mij de ideale oplossing. Mijn handbewogen rolstoel is inmiddels aangepast met elektrische besturing . Ik kan die zo meenemen in de Canta en zo overal naartoe. Onafhankelijk zijn is toch het mijn doel."

Tessa: "Een Canta kost veel geld, namelijk 3.500 euro. Diana en ik willen graag geld inzamelen om Sandra te helpen. Hopelijk willen mensen ook helpen om Sandra haar vrijheid terug te geven die ze verdient. Mensen die meer willen weten, kunnen via tessa.lovee@hotmail.com informatie krijgen."