Afbeelding
Christine Thoma: "Wat alle koorleden bindt is de passie voor de Russische muziek. (Foto: aangeleverd)

‘Dit is pas echt serieus zingen’

ZAANDIJK – “Het is een drama dat onze optredens rond Pasen zijn afgelast. We hebben al zoveel energie in de voorbereidingen gestoken en zouden samen met veel professionele Russische gastzangers en een befaamd Russisch orkest de Mattheus Passion van Hilarion uitvoeren. Uniek in Nederland”, zegt Christine Thoma teleurgesteld. De coronacrisis zorgt ervoor dat er geen snel vervolg mogelijk is van het succesvolle optreden van koor Soglasije. De muzikanten vielen onlangs in de categorie Wereldlijke Koren tijdens het internationale korenfestival in Wit-Rusland in de prijzen.

Door Dirk Karten

Enthousiast vertelt de Zaandijkse Christine over de ervaringen van het koor in Grodno tijdens het festival ‘Kolozjskij Blagogest’ in Wit-Rusland. Het dertig man/vrouw sterke koor sleepte daar met hun liturgische gezangen brons in de wacht en kreeg na afloop een staande ovatie.

Tot tranen geroerd

“Het publiek was tot tranen geroerd. We moesten dan ook echt een toegift zingen”, zegt Christine die nu vier jaar lid is van het koor. “Het niveau was heel hoog en concurrentie groot: 37 koren deden er mee. Dat we dit hebben meegemaakt, is heel bijzonder. Gelukkig neemt niemand dit meer van ons af.”

Follow-up

De Mattheus Passion zou de perfecte follow-up zijn. Die zou onder andere worden uitgevoerd in de Cultuurkoepel in Heiloo. Maar zelfs repeteren zit er voorlopig niet in. Zingen doet Christine al vele jaren. En met name in het Russisch.

Zaanse roots van Christine gedijen in Russisch koor Soglasije

Serieus zingen

“Ik heb tien jaar bij het Hermitagekoor gezongen en ben nu vier jaar lid van Soglasije. Waarom juist Russisch? Het voelt gewoon goed in die taal te zingen. Russische liederen spreken mij aan. Bovendien: dit is echt serieus zingen. Wat niet wil zeggen dat we geen plezier maken hoor!”

Gedrild...

Blijkbaar is het koor inderdaad bijzonder, want de koorleden reizen vaak van ver om de repetities in Zaandam mee te kunnen maken. “Van Amersfoort tot Alkmaar, van Hoorn tot Den Haag. Onze vaste repetitieavond is op de maandag in de Schuilkerk aan het Papenpad. Van kwart over zeven tot kwart over tien worden we gedrild. Oh, nee, dat flap ik er wel zo uit, maar dat is echt niet het geval”, lacht Christine. “Overigens staan we altijd open voor goed geschoolde, nieuwe stemmen.”

Harmonie, instemming

Het koor staat onder leiding van dirigent Sergé Latychev en heeft onder anderen Nico Klaasen en Elena Valyalina als sterke solisten. Soglasije heeft als betekenis harmonie, instemming en akkoord. De naam staat ook voor de wijze waarop de koorleden zich willen verhouden met onze medemensen en collega zangers, waar ook ter wereld.

Echt Russisch bloed

De dirigent heeft echt Russisch bloed en werd in Moskou geboren. Hij dirigeerde het Don Kozakkenkoor Nederland en heeft nu, naast Soglasije, onder meer koor Bjerjozka uit Alkmaar, Indrik uit Hoorn en het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor uit Zaandam onder zijn hoede.

Russische ziel

“Wat alle koorleden bindt is de passie voor de Russische muziek. Ook al zijn we nuchtere Hollanders, door die gezamenlijke voorliefde zijn we blijkbaar in staat de echte Russische ziel in de muziek te leggen. We voelen dat in ons hart. En dat komt over bij het publiek”, zegt Christine.

Concert

Momenteel een liveconcert van Soglasije meemaken zit er even niet in, maar wie kijkt op www.soglasije.nl kan zien en luisteren naar opnamen van uitvoeringen die eerder werden gegeven.

Voorlopig staat het concert op 13 juni in De Witte kerk in Heiloo nog wel op de agenda.

Afbeelding