“Kleur bestaat bij de gratie van het licht. Kijk maar eens wat dat doet met de schilderijen in ons atelier”, zegt Monetgids én enthousiast promotor van de Zomer van Monet 2021 Frits Schuster.
“Kleur bestaat bij de gratie van het licht. Kijk maar eens wat dat doet met de schilderijen in ons atelier”, zegt Monetgids én enthousiast promotor van de Zomer van Monet 2021 Frits Schuster. (Foto: Dirk Karten)

Gezocht: vrouwen met de naam Guurtje

ZAANDAM – “We hebben plannen genoeg, kijk maar naar deze lijst. Van nieuwe entree naar het atelier vanaf de Beatrixbrug tot het organiseren van een ‘Guurtjesdag’. We zitten nu nog in de planfase, maar gelukkig is al de stichting Zomer van Monet 2021 opgericht. En de samenwerking met verschillende partijen opgestart, zoals FluXus en scholen, ter voorbereiding van De Zomer van Monet”, zegt Frits Schuster.

Door: Dirk Karten

De Zaandammer is één van de twaalf vrijwilligers. Hij raakte in 2012 in de ban van Monet toen hij met vrienden de Monetwandeling maakte. Nu vertelt hij zelf als gids over het leven en de werken van de ‘vader van het impressionisme’. Monet verbleef in 1871 vier maanden in de Zaanstreek.

Voorbereidingen Zomer van Monet 2021 van start

Onze streek inspireerde de Franse kunstschilder tot in zijn vezels. In een brief aan zijn vriend kunstschilder Camille Pissarro schreef Monet; ‘Zaandam is wel heel bijzonder en er is genoeg te schilderen voor een heel leven.’ Monet maakte in zijn vier Zaanse maanden maar liefst 25 schilderijen. Een enorme productie in korte tijd. Daarbij schilderde hij vooral riviergezichten aan de Zaan, vaak met molens of kleine zeilboten, een aantal havengezichten en één portret: Guurtje van de Stad.

“Kijk, daar hangt ze”, zegt Frits als we in het fraaie atelier zijn. De gids strooit met interessante feitjes over de beroemde kunstschilder. En als bezoeker aan het atelier mag je niet vergeten naar de korte film over Monet in de Zaanstreek te kijken. Want al ligt het atelier een tikje verscholen achter Multivlaai aan de Westzijde, het verdient alle aandacht.

Trots op Zaanstreek

Door het enthousiasme van Frits en de 25 replica’s die in het atelier te zien zijn, word je geraakt en de wereld van Monet ingetrokken. Het zien van de Zaanse landschappen, die in 1871 zijn vastgelegd vaak vanaf een varend atelier, dwingt diep respect af voor het unieke talent van de impressionist. Die overigens in zijn tijd verguisd werd. Het maakt je bovendien trots op het feit dat de Zaanstreek eeuwen geleden als zo’n grote inspiratiebron was. Reden te meer om in 2021 te vieren dat het dan 150 jaar geleden was dat Monet in de Zaanstreek was.

,,Als stichting Zomer van Monet 2021, met Mirjam Flik als directeur-coördinator, hebben we daarvoor allerlei plannen. We willen daar zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Van de inwoners van de stad die de programma-onderdelen gaan bezoeken tot mensen die mee willen werken achter de schermen. Zo zoeken we nog hulp bij het verbeteren van de website en we willen een app ontwikkelen waarmee je Monet-wandelingen kunt maken."

(LEES VERDER OP PAGINA 3)