In 2011 op reportage op een boot in buurland Congo.
In 2011 op reportage op een boot in buurland Congo. (Foto: aangeleverd)

‘Het land zit vol verhalen’

ZAANDIJK – “Je struikelt over de Nederlandse projecten. Oeganda bezoeken kun je zien als ‘Afrika voor beginners.’ Het is een land dat vol zit met verhalen”, vertelt Arne Doornebal. De Zaankanter ging op tienjarige leeftijd met zijn ouders naar Botswana. Het continent liet hem nooit meer los. Als journalist schreef hij voor onder meer BNR Nieuwsradio, Ghanaweb.com, OneWorld en de Netherlands-African Business Council opinieartikelen over Afrika. Nu brengt hij zijn eerste boek uit getiteld Oeganda onder president Museveni.

Zaandijker Arne Doornebal schreef boek over Oeganda

Een boek over Oeganda, dat lijkt niet gelijk een bestseller voor de Nederlandse markt. Arne Doornebal (1983) slaagde er toch in met Jitske Kingma van uitgeverij Elixer enthousiast te krijgen om uit te geven.

Niet onderschatten

“Onderschat niet de bekendheid die Oeganda heeft bij Nederlanders. Naast de vele genoemde Nederlandse projecten is het ook een land waar veel landgenoten ooit op fotosafari zijn gegaan. Je dochter kan daar nog relatief veilig backpacken. En tegelijk de laatste berggorilla’s spotten”, licht Arne toe.

De auteur groeide op in Friesland. Na zijn studie journalistiek in Zwolle ging hij werken bij onder meer The Amsterdam Times en het Amsterdams Stadsblad. Geïnspireerd door Afrika-journalist Bram Vermeulen ging hij in 2007 naar Oeganda. Om daar vervolgens zeven jaar te blijven. Hij kwam in 2014 terug met een schat aan ervaring.

Land van kansen

“Het land zit vol met verhalen. Oeganda is ook een land dat zich snel ontwikkelend en waar nog allerlei kansen liggen. Natuurlijk zag ik veel amateuristisch geklungel, maar ook veel goeds. Ik kwam in contact met intrigerende mensen zoals de Nederlandse Mirjam Blaak. Die raakte in de jaren ’80 ideologisch betrokken bij de vrijheidsstrijd van de jonge revolutionair Yoweri Museveni, de huidige president. Blaak gaf haar Nederlandse nationaliteit op en is nu Oeganda’s enige witte ambassadeur.

Contacten met president

“Dankzij interviews met Mirjam Blaak en andere ingewijden kreeg ik een inkijkje in de denkwijze van president Museveni. Hij drukt al veertig jaar zijn stempel op Oeganda en zijn buurlanden”, vertelt Arne.

De Zaandijker sprak voor zijn boek met religieuze leiders, onderdrukte homo’s, een olympisch kampioen en met voormalig echtgenotes van Afrika’s meest gezochte rebellenleider. Er is tevens aandacht voor de bevolkingsexplosie, de strijd tegen hiv/aids, Oeganda’s hulp-afhankelijkheid en dubieuze ‘witte redders’.

Bucketlist

"Ik wilde daarom mijn boek voor 14 januari, de dag van de verkiezingen, af hebben”, zegt Arne die vanaf afgelopen mei zijn belevenissen voor het boek op schrift zette. "Een boek schrijven staat toch op iedere bucketlist van iedere journalist”, lacht hij. "Ik snap dat een boek over Oeganda het geen gigantische publiekstrekker gaat worden. Het is eerder een niche. Tegelijk heeft het ook raakvlakken met onze Zaanse industrie. Want de chocolade die we hier verwerken komt uit Afrika vandaan. Eigenlijk is het logisch dat de fabrieken daar zouden staan. Maar ja, dan is de halve Zaanstreek werkeloos…”

Wat heeft zeven jaar leven in Oeganda Arne persoonlijk opgeleverd? "Een gigantisch relativeringsvermogen. Wij maken ons in Nederland enorm druk als de trein tien minuten later vertrekt. In Oeganda heb ik wel eens drie uur in de bus gezeten voordat hij vertrok. Want er wordt pas gereden als de bus vol is. Tegelijk kan ik Nederland enorm waarderen. We hebben het hier echt goed voor elkaar.”

Oeganda onder president Museveni telt 216 pagina's, kost € 19,50 en heeft ISBN: 978-94-6365-290-2. Het boek is vooral online te koop onder bij uitgeverij Elikser en Bol.com.

Zie ook www.arnedoornebal.com




Arne Doornebal in Oeganda in actie als journalist.
De omslag van Oeganda onder president Museveni.