Het was bizar stil op de Gracht  op de zaterdag voor Kerstmis...
Het was bizar stil op de Gracht op de zaterdag voor Kerstmis... (Foto: Dirk Karten)

Na dolle maandag stille zaterdag…

ZAANDAM – Normaal gesproken kun je in de laatste zaterdag voor Kerstmis ‘over de hoofden lopen’ in het centrum van Zaandam. Afgelopen zaterdag en rond tien uur was er slechts een enkeling te vinden op de Gedempte Gracht en de Westzijde. Een schril beeld met vorige week maandag toen het centrum zeer druk bevolkt was.

Degenen die toch de voorraadkast wilden aanvullen, kwam je tegen op de markt. Daar was het normaal druk. Boa's en toezichthouders hielden een oogje in het zeil. Opvallend weinig marktbezoekers droegen overigens een mondkapje. Dit is overigens niet verplicht in de open lucht.

Rustig was het bij het Fietsenpakhuis. De gratis stalling aan de Vinkenstraat is in deze tweede lockdown wel gewoon open. Althans voor het stallen van de fiets.

Werkplaats gesloten

"De werkplaats is wel gesloten”, vertelt een medewerker. "We plakken dus geen banden of repareren. De reden dat we in de eerste lockdown wel dicht waren, kwam doordat er toen nog geen voorzieningen als een looproute was gemaakt. Die was er wel toen we weer na de eerste sluiting open gingen.” Zie voor meer informatie over de fietsenstalling stadshartzaandam.nl/project/fietspakhuis/

Het Fietsenpakhuis is wel open, maar er worden geen reparaties uitgevoerd.