Sneller optreden tegen overlastgevers in centrum Zaandam

ZAANDAM - Mensen die in het centrum van Zaandam zorgen voor overlast, kunnen sinds afgelopen woensdag 16 december, een verblijfsontzegging krijgen.

Overlastgevers met een verblijfsontzegging mogen voor een korte periode niet in het aangewezen gebied komen. Het is een effectieve manier om straten veiliger te maken en het centrum leefbaarder voor ondernemers, inwoners en bezoekers. In het centrum van Zaandam zorgen overlastgevers regelmatig voor hinder. Ze maken zich schuldig aan wildplassen, drugsdealen, uitgaansgeweld, samenscholing en overlast onder invloed van verdovende middelen. De burgemeester kan een gebiedsverbod opleggen.

Om overlast tegen te gaan, is bestaand beleid aangepast waardoor het mogelijk is om een verblijfsontzegging op te leggen. Hiermee kan een overlastpleger voor kortere duur van een bepaalde plek geweerd worden. De politie geeft bij een eerste overtreding een waarschuwing. Daarna kan overgegaan worden tot een verblijfsontzegging. Die kan oplopen tot de duur van 3, 6 of 12 weken. De verblijfsontzegging kan op meer plekken worden ingevoerd.