Een enthousiaste groep inwoners die naar de eerste bijeenkomst voor meer groen in Schagen kwam.
Een enthousiaste groep inwoners die naar de eerste bijeenkomst voor meer groen in Schagen kwam. (Foto: Michel Bovy)

Je eigen tuin of bloemenweide op gemeentegrond

REGIO - "Stoor je je aan een plantsoen of stuk groen in de buurt? Meld je aan en wij zorgen dat je tot 500 euro aan zaden en planten krijgt om het stuk te vergroenen." Michel Bovy vind meer biodiversiteit, bijen en vlinders in Schagen heel belangrijk en probeert zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden om mee te doen de leefomgeving te verbeteren en bijen en vlinders meer kansen te bieden.

Mensen gezocht die biodiversiteit een warm hart toedragen

"Het gaat om plekken gemeentegrond. Weet je een lelijk plantsoen in de buurt van je huis, een stuk gazon of weide wat mooier kan? Zie jij een mooie, groene plek voor je die er nog niet is? Meld je aan. Wij kijken of de plek geschikt is. Zo ja, dan krijg je zaden en planten. We maken ook een overeenkomst waardoor het jou plek wordt en de onderhoudsdienst er vanaf blijft. We doen dit om de vlinders en de bijen te helpen."

Combinaties maken

Michel houdt ervan combinaties te maken. Het combineren van gemeente met haar inwoners en woningbouwverenigingen bijvoorbeeld. Beginnend in de hele gemeente Schagen, maar ook in andere gemeente zoekt hij mensen die enthousiast zijn en de biodiversiteit een warm hart toedragen. "Ik doe dit project nu drie maanden en ik stap op iedereen af. Ik vorm eerst een kerngroep en dan gaan we samen aan de slag om het groter te maken en projecten op te starten. Ik zoek mensen die mee willen doen."

Michel plaatste daarom een bericht op de Facebookpagina van 'Je bent pas een Schagernees als ...' en als gevolg daarvan zijn al diverse enthousiaste reacties binnengekomen. Voor deze mensen organiseerde hij een eerste inventarisatiebijeenkomst.

Aanwaaien

Eva Wagemakers uit Schagen wil graag drie a vier plantsoenen in de buurt van haar huis vergroenen. "Eigenlijk is het aan komen waaien. Ik was bij het gemeentehuis om mijn id-kaart op te halen en hoorde het gesprek over de bloemetjes, bijtjes en de plantsoenen. Michel zag me kijken en vroeg of ik het interessant vond. Hij nodigde mij uit om aan te schuiven."
Eva woont sinds kort in Schagen, aan het Watertorenplein. "Als je vanuit mijn huis daarop uitkijkt, zie je dat de plantsoenen slecht onderhouden zijn. Ik zou het leuk vinden als daar bijen- en vlinderplanten en misschien blijvende planten gezaaid en geplant kunnen worden."

Tweede bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst is door de deelnemers besproken wat ze zouden kunnen doen. Het was afwachten wat de mogelijkheden en middelen waren vanuit de gemeente. Ondertussen is het allemaal helemaal helder en staat dit op de website www.groenadoptieschagen.nl. Er is in ieder geval een plan voor een tweede bijeenkomst en een fietstocht langs alle locaties van andere deelnemers. "Dat vind ik erg leuk, want het gaat om heel de gemeente Schagen en niet alleen het centrum.

Lees verder op pagina 8.

Er waren bijvoorbeeld ook mensen uit Dirkshorn."

Overeenkomst groenadoptie

Michel bevestigt het succes van de eerste bijeenkomst. "Er is een inventarisatie gemaakt van stukjes plantsoen en lelijke dode plekjes waar mensen willen onderhouden, zaaien en planten. Een beeldbank van de plekjes wordt opgezet. Ze kunnen dan een overeenkomst tekenen om die plek te onderhouden, dat heet groenadoptie." Het concept groenadoptie bestaat al en volgens Michel gaat het er nu om dat deze mogelijkheid bekender wordt.

Positieve leefomgeving

Rick van Esch is junior projectleider openbaar gebied van de gemeente Schagen. "Meer groen straalt natuurlijk een positieve leefomgeving uit. Maar wij vinden het vooral belangrijk voor de vlinders en de bijen. Daarbij streven we ernaar zoveel mogelijk met participatie te doen, in samenwerking tussen de gemeente en inwoners." Rick legt uit dat de gemeente de beplanting zal financieren en de diverse plekken plantklaar wil maken. "Dan kunnen de mensen daarna aan de slag om een perkje op te knappen en alles mooi aan te leggen."

We (hopen) denken dat op deze manier de mensen zo met elkaar in contact komen en elkaar enthousiasmeren. Misschien is het in de toekomst dan wel mogelijk om met een groep zelfs iets groters te creëren." De gemeente staat daar in ieder geval open voor en wil hier draagkracht aan geven.

Hij is enthousiast over elke aanmelding en geeft aan dat mensen zich tot 15 april kunnen aanmelden. Alle aanmeldingen worden geïnventariseerd en besproken.

Wie het eerst komt ...

"Het werkt als volgt", legt Michel uit, "wie eerst komt, het eerst maalt. Je kan tot 500 euro aan zaden en planten krijgen, maar er is beperkt budget. We gaan de lijst af en beginnen bij de mensen die zich als eerste inschrijven. Als de plek geschikt is, krijgen mensen planten en zaden.

Gemeenschap opbouwen

Michel denkt nog verder. Het liefst wil hij een gemeenschap opbouwen en zo'n 50 of meer mensen bij elkaar krijgen. "Die kunnen elkaar leren kennen en af en toe een bijeenkomst houden over het onderhoud of over de adoptie. Ook zijn er ideeen voor een vlindertuin en een zadenbibliotheek. Op deze manier werken woningcorporaties, inwoners en gemeente samen aan biodiversiteit." Dit is een ideaal, geeft Michel toe, uiteindelijk is het aan de mensen om te doen wat zij willen. Ik wil graag mogelijkheden bieden en partijen aan elkaar koppelen.

Buurt wordt gave plek

"Ik denk dat er een gemeenschap ontstaat met middelen en tools online, zodat ook andere mensen hierdoor geïnspireerd worden en het in andere gemeenten eveneens kunnen gebruiken. Er komt nieuwe wetgeving die graag wil dat partijen gaan samenwerken, daar is ook steeds meer geld voor. Op deze manier doen bewoners zelf iets leuks voor de buurt: Het wordt een gave plek, de wijk krijgt het financieel beter doordat het er beter uitziet en de meeste buurtbewoners zijn blij met de verbetering!"

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op Facebook en de website is recentelijk live gegaan: groenadoptieschagen.nl. Mensen die mee willen doen kunnen zich tot 15 april aanmelden en ze kunnen tot 500 euro aan zaden en planten ontvangen

Voorbeeld van perkje waar Eva mee aan de slag  wil.
Eva in haar tuin met uitzicht op Watertorenplein.