Programma Duurzaamheid akkoord

ANNA PAULOWNA - De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft het voorstel over de aanpassing van leegstaande ruimten binnen de Multifunctionele Accommodatie (MFA) aan de Verwachting 1 in Anna Paulowna aangenomen.

In de MFA is onder andere het bestuurscentrum van Hollands Kroon gevestigd. Door deze accommodatie aan te passen kan de bibliotheek zich hierin vestigen en kunnen er meer vergaderruimtes worden gerealiseerd.

In drie gedeelten van de MFA, waar op dit moment geen verhuur van m-2's plaatsvindt, vinden aanpassingen plaats. Hierdoor is verhuur weer mogelijk. De bibliotheek wordt gehuisvest in het gedeelte naast de zij-ingang onder de overkapping.

Vergaderruimten

In de Bestuursvleugel wordt een grote ruimte opgesplitst in twee gelijke vergaderruimten met een schuifwand. Omdat het college en de raadsfracties behoefte hebben aan overlegruimten, zijn deze twee ruimten in beginsel bestemd voor het gemeentebestuur en eventueel het ambtelijk apparaat.

Duurzaamheid

Voor het MFA is een EED opgevraagd, een Europese Energy Efficiency richtlijn. Hierin staan de onderdelen waarop je een gebouw moet verduurzamen. De komende drie jaar wordt efficienter gebruik gemaakt van close in boilers en wordt bepaalde verlichting vervangen door ledverlichting met detectieschakeling. Op de langere termijn komen er zonnepanelen.

Het terugdringen van de klimaatverandering is een actueel onderwerp. De raad is akkoord gegaan met het programma Duurzaamheid inclusief het ingediende amendement om zonneparken op agrarische grond buiten beschouwing te laten. Het gaat om duurzame ontwikkeling waarbij rekening gehouden wordt met de gevolgen van ons handelen voor toekomstige generaties. Energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en biodiversiteit zijn hierin een viertal pijlers.

Energietransitie

De gemeente gaat af van het aardgas en over naar duurzame bronnen zoals zonnestroom, windenergie en geothermie. Dat is nodig om de CO2-uitstoot flink te verlagen. Een doelstellingen is om eigen vastgoed energieneutraal te maken.

Klimaatadaptatie

Het doel is om de aanpak van wateroverlast, hittestress, droogte en gevolgen van overstromingen te intensiveren.

Circulaire economie

Een andere omgang met grondstoffen en materialen is nodig. ollands Kroon gaat voor een halvering van primaire grondstoffen in 2030. De circulaire economie biedt daarin een uitkomst. Een circulaire economie is een economisch systeem waarin producten en grondstoffen worden hergebruikt in plaats van vernietigen. H

Biodiversiteit

Biodiversiteit is een onderdeel van het programma Duurzaamheid. Aan een Deltaplan Biodiversiteit met randvoorwaarden en uitgangspunten wordt gewerkt. Streven is deze eind maart 2020 af te hebben.

Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om samen te werken met andere gemeenten. Projecten die terugkomen zijn 'tiny forests', 'Hollands Kroon is een geregistreerde bijengemeente' en een bewustwordingscampagne. Plus andere mogelijkheden (bijvoorbeeld in het maaibeleid).

De provincie Noord-Holland werkt momenteel aan een monitoring van natuur en biodiversiteit. Hiermee is in te schatten wat er nodig is in welk gebied of landschap.

Het hele programma is te vinden via: https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/HollandsKroon/a194f511-3fea-4e68-9096-d4648c0cf500.