Eva in haar tuin met uitzicht op Watertorenplein.
Eva in haar tuin met uitzicht op Watertorenplein. (Foto: Michel Bovy)

Je eigen tuin of bloemenweide ...

Vervolg van voorpagina.

Er waren bijvoorbeeld ook mensen uit Dirkshorn."

Overeenkomst

Michel bevestigt het succes van de eerste bijeenkomst. "Er is een inventarisatie gemaakt van stukjes plantsoen en lelijke dode plekjes waar mensen willen onderhouden, zaaien en planten. Een beeldbank van de plekjes wordt opgezet. Ze kunnen dan een overeenkomst tekenen om die plek te onderhouden, dat heet groenadoptie." Het concept groenadoptie bestaat al en volgens Michel gaat het er nu om dat deze mogelijkheid bekender wordt.

Positieve leefomgeving

Rick van Esch is junior projectleider openbaar gebied van de gemeente Schagen. "Meer groen straalt natuurlijk een positieve leefomgeving uit. Maar wij vinden het vooral belangrijk voor de vlinders en de bijen. Daarbij streven we ernaar zoveel mogelijk met participatie te doen, in samenwerking tussen de gemeente en inwoners." Rick legt uit dat de gemeente de beplanting zal financieren en de diverse plekken plantklaar wil maken. "Dan kunnen de mensen daarna aan de slag om een perkje op te knappen en alles mooi aan te leggen."

We (hopen) denken dat op deze manier de mensen zo met elkaar in contact komen en elkaar enthousiasmeren. Misschien is het in de toekomst dan wel mogelijk om met een groep zelfs iets groters te creëren." De gemeente staat daar in ieder geval open voor en wil hier draagkracht aan geven.

Hij is enthousiast over elke aanmelding en geeft aan dat mensen zich tot 15 april kunnen aanmelden. Alle aanmeldingen worden geïnventariseerd en besproken.

Wie het eerst komt ...

"Het werkt als volgt", legt Michel uit, "wie eerst komt, het eerst maalt. Je kan tot 500 euro aan zaden en planten krijgen, maar er is beperkt budget. We gaan de lijst af en beginnen bij de mensen die zich als eerste inschrijven. Als de plek geschikt is, krijgen mensen planten en zaden.

Gemeenschap opbouwen

Michel denkt nog verder. Het liefst wil hij een gemeenschap opbouwen en zo'n 50 of meer mensen bij elkaar krijgen. "Die kunnen elkaar leren kennen en af en toe een bijeenkomst houden over het onderhoud of over de adoptie. Ook zijn er ideeen voor een vlindertuin en een zadenbibliotheek. Op deze manier werken woningcorporaties, inwoners en gemeente samen aan biodiversiteit." Dit is een ideaal, geeft Michel toe, uiteindelijk is het aan de mensen om te doen wat zij willen. Ik wil graag mogelijkheden bieden en partijen aan elkaar koppelen.

Buurt wordt gave plek

"Ik denk dat er een gemeenschap ontstaat met middelen en tools online, zodat ook andere mensen hierdoor geïnspireerd worden en het in andere gemeenten eveneens kunnen gebruiken. Er komt nieuwe wetgeving die graag wil dat partijen gaan samenwerken, daar is ook steeds meer geld voor. Op deze manier doen bewoners zelf iets leuks voor de buurt: Het wordt een gave plek, de wijk krijgt het financieel beter doordat het er beter uitziet en de meeste buurtbewoners zijn blij met de verbetering!"

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op Facebook en de website is recentelijk live gegaan: groenadoptieschagen.nl. Mensen die mee willen doen, kunnen zich tot 15 april aanmelden en tot 500 euro aan zaden en planten ontvangen.

Afbeelding
Voorbeeld van perkje waar Eva mee aan de slag  wil.