Ruud Doodeman tijdens de triatlon van Anna Paulowna.
Ruud Doodeman tijdens de triatlon van Anna Paulowna. (Foto: M.Olij)

Be Tough zwemtocht in 2021

WARMENHUIZEN - Het bericht verscheen onlangs op de site: ook dit evenement gaat niet door. Stichting Be Tough, organisator van de benefiet zwemtocht Den Helder-Texel, heeft dit besloten. Het evenement stond gepland voor zaterdag 20 juni, nu wordt het doorgeschoven naar een nog te bepalen datum in 2021. Ruud Doodeman stond op de lijst van deelnemers. Hij keek er juist nog optimistisch naar uit.

"Ik ga de uitdaging aan om te zwemmen door het woelige water." Ruud gaf al aan dat het lastig oefenen was in deze tijd van corona. " Het zwembad is gesloten, dus ik sta al weken droog en het is afwachten wanneer deze weer open gaan. Maar in mei is het wel weer mogelijk om in buitenwater te zwemmen." Daarbij is het geld bij elkaar sprokkelen in deze tijd ook niet eenvoudig.

Het is even slikken, maar nu wordt de uitdaging verplaatst naar volgend jaar. Ruud is benieuwd hoe het hem zal vergaan. "Er staat een enorme stroming daar en zwemmen is niet mijn sterkste kant, ik ben meer een wielrenner." Ervaring heeft hij al wel, hij heeft al eerder in zee gezwommen, tussen Texel en Vlieland. "Ik was daar verrast hoeveel stroming er was. Je moet het eiland wel in de gaten blijven houden. Tegen de stroom in blijf je op dezelfde plek zwemmen, dat is nog wel te doen. Maar met de stroming meegaan is gevaarlijker. Want voor je het weet ben je ver weg gedreven en als je dan terug wilt zwemmen ga je meter voor meter en kom je bijna niet vooruit."

Het tij moet goed zijn

Nu gaat het niet door vanwege de coronacrisis, maar ook zonder de crisis blijft het onzeker of de tocht doorgaat. Dat blijft afhankelijk van het weer. " Het tij moet goed zijn. Soms zijn er flinke golven, dat beperkt je blik, je ziet niet goed waar je naartoe gaat. Ik hou dan mijn ogen op een hoog punt aan de kant en om de zes slagen kijk ik waar ik naartoe moet."

Erin duiken

Waarom Ruud deze uitdaging aan gaat? "Ik wilde dit al voor deze coronatijd. Zeker nu is het belangrijk om je te beseffen dat gezondheid iets heel belangrijks is. Ik kan me goed inleven voor wie je het doet. Ik kan ervoor kiezen erin te duiken, kinderen met een spierziekte kunnen dat niet. Zij moeten dagelijks karakter tonen en doorzetten, zij voelen hun limieten de hele dag.

"Op dit moment loop en fiets ik nog wat." Zijn streefbedrag is 1500 euro. Volgend jaar gaat Ruud opnieuw de uitdaging aan. Meer info: https://www.denheldertexel.nl/held/ruud-doodeman/


Tenslotte het besluit van de Stichting Be Tough:

Vanwege alle maatregelen die komende maanden van kracht zijn rond het tegengaan van verspreiding van COVID-19, zijn de meeste deelnemers niet in staat om zich op een goede manier voor te bereiden op de zwemtocht. Zo zijn de meeste zwembaden, welke essentieel zijn voor de trainingen, gesloten. Daarbij is het in deze tijd ook lastig om fondsen te werven om zo het minimaal benodigde sponsorbedrag per deelnemer op te halen. Tot slot is de beschikbaarheid van alle noodzakelijke vrijwilligers om de veiligheid tijdens het evenement te kunnen garanderen onzeker.

Deelnemers die zich hebben ingeschreven worden automatisch overgezet als deelnemer in 2021. Hun tot nu toe opgehaalde sponsorgeld blijft ook staan voor die editie. Indien deelnemers niet kunnen deelnemen in 2021 zal het door hen opgehaalde sponsorgeld gedoneerd worden aan de stichting Spieren voor Spieren.




Afbeelding
Beeld van de Be Tough zwemtocht Den Helder-Texel.