Mariannes dochter Demi Das slaapt al een tijdje in haar tent in de tuin.
Mariannes dochter Demi Das slaapt al een tijdje in haar tent in de tuin. (Foto: Marianne van der Pijl)

Het nieuwe thuiskamperen: gewoon thuis in de tuin en woonkamer!

REGIO - De lente lonkt en normaalgesproken staan onze tenten en caravans te trappelen om gevuld te worden op de camping of andere plekken. Maar door het coronavirus gaan veel campings nog niet open. En wat doe je dan? We horen signalen over tuinkamperen, lekker in de eigen tuin. Of zelfs kamperen in de woonkamer.

Op die manier geniet je toch van het buitengevoel. Luister in de tuin naar de vogels. Doe je slippers aan en gebruik toch de luxe van je eigen wc en douche.

De dochter van Marianne van der Peijl uit Den Helder is 14 jaar en slaapt al twee nachten in haar tent in de tuin. "Wij zijn echte campingmensen", vertelt Marianne. "Ieder jaar gaan we naar Vierhouten met onze kleine caravan. Maar op dit moment is het sanitair gesloten. We wachten op de richtlijnen van het RIVM of het mogelijk is er toch naartoe te gaan.

Voor onze dochter kochten we twee jaar geleden een tent. Die staat dan naast onze caravan. We vroegen ons af of we dit jaar wel kunnen kamperen. En we bedachten: waarom doen we het niet gewoon thuis? Een uur later had onze dochter haar tent in de tuin gezet en sleepte ervan alles naartoe. Met een lampje voor 's nachts is ze vastbesloten om de tent voorlopig te laten staan."

Bij Daphne Wals uit Schagen staat de tent in de woonkamer. Die wordt in het weekend opgezet en om de beurt slapen zij of haar man erin met hun oudste dochter van 6, die vind dat geweldig. "Tja, nu de kinderen thuis zijn, valt er veel vermaak weg en we bedachten hoe kun je het leuk houden. We hebben ook wel gekampeerd in onze achtertuin en vroegen ons af: waarom niet gewoon in de woonkamer?

Het was heel makkelijk. We hebben een pop-up tent; twee keer schudden en hij staat. Iedereen wordt er blij van. Er werden matrassen, knuffels en boekjes ingesleept, een zaklamp erbij een hup. Ja, overdag staat hij wel wat in de weg, maar ze beleven er veel vreugde aan."

Het tentje van Ellen de Groot uit Schagen ligt nu in de kliko. "Hij was al wat ouder, de stokken waren al gebroken maar we hadden hem toch nog opgezet in de tuin. Dekentje en kussens erin, een speelgoedbarbecue ervoor en onze kinderen van 1 en 6 jaar gingen kamperen in de tent.

Onze zoon Lucas is een echt buitenkind, hij moet buiten zijn en lekker prieken met zand en water. Gelukkig wonen opa en oma groot op een boerderij, daar kunnen ze veel meer. Wij wonen kleiner, in een rijtjeshuis. Ik ben het liefst gewoon thuis, omdat ik werk in de thuiszorg. Ik wil geen risico lopen."

Thuiskampeertips

Lees de 7 tips voor het thuiskamperen op onze site www.rodi.nl/schagen of www.rodi.nl/hollandskroon.


1 Een pop-up tent is lekker makkelijk, zeker als je niet zoveel ruimte hebt. Zo'n tent is licht, staat in een minuut en is binnen een paar minuten weer opgeruimd. En verkrijgbaar in diverse maten.

2 Als je geen gras in je tuin hebt en het tentje op stenen zet, dan kan je eventueel wegwaaien. Zorg voor wat gewicht door matrassen in de tent. En er zijn ook hele fijne bevestigingspennen, die tussen tegelvoegen passen.

3 Gebruik om warm te blijven 's nachts liever een slaapmatje dan een luchtbed, want de lucht in een luchtbed wordt koud. Er zijn matjes van 10 tot 12 centimeter die goed isoleren, maar ook een isolatiematje of een fleecedeken onder je slaapzak houden je heerlijk warm.

4 Zet je caravan bij je huis en ontbijt gezellig in of voor de caravan. Ook als het wat kouder is 's nachts kun je er alleen slapen en kinderen vinden het fantastisch Maak er een thuiswerkplek van, of een hangplek voor je kinderen zodat je in huis wat meer rust hebt.

5 Kijk met je kinderen in de tuin. Ontdek de groeiende blaadjes en bloemen, de vlinders en bijen en doe een spelletje 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet'.

6 Maak gebruik van de buitenspelletjes die je ook op de camping doet: badmintonnen, jeu de boules, een potje pesten of een bordspel.

7 Heb je een vuurkorf? Dat is 's avonds superleuk voor de kinderen, zeker als je marshmallows met ze maakt.

In het weekend slaapt Fayah in de tent in de woonkamer. Haar zusje Luca heeft er overdag veel plezier van.