Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Basistips voor nieuwe tuinierders die willen beginnen met een tuin

Als je voor het eerst een tuin hebt gaat er een wereld voor je open. Tuinieren lijkt wel een wetenschap, met allerlei regels om te volgen. Het is prettig om dan een paar basisdingen te weten. Daarom geven we je wat tips om te beginnen met tuinieren.

Begin makkelijk

Maak het jezelf makkelijk. Je hoeft niet gelijk voor de moeilijkste plantensoorten te gaan. Kies voor planten en bloemen die makkelijk zijn in onderhoud.

Begin met verlichting

Heb je jouw hele tuin prachtig ingericht, heb je nog geen lichtbron. En hoppa, kun je jouw terras of zorgvuldig voorbereide grasmat weer openbreken. Niet handig! Begin dus vóór het ontwerpen en inrichten van jouw tuin met een lichtplan. De kabels moeten worden aangebracht onder de grond, dus houd hier rekening mee.

Kijk bij de buren

Welke plant doet het goed in jouw tuin? Fiets of loop eens een rondje in de buurt en je hebt jouw antwoord. Jouw buren hebben dezelfde grondsoort, dus wat het bij hen goed doet, zal het bij jou ook goed doen.

Juiste gereedschap

En dan heb je ineens allerlei bladeren in de tuin liggen in de herfst. En in het voorjaar groeit jouw gazon als kool. Je hebt dus wel basisgereedschap nodig zoals een grasmaaier en hark. Maar denk ook aan andere basiszaken zoals een schep, onkruidwieder en kruiwagen.

Zorg voor een opbergplek

En dat brengt ons gelijk op de volgende tip. Zorg dat je ruimte hebt om al jouw tuingereedschap op te bergen. Want je wilt jouw tools en zakken met potgrond niet overal door het huis hebben rond slingeren. Stal ze in een berghok of kies voor een tuinhuisje. Dit is de perfecte oplossing om al jouw gereedschap een plekje te geven.

Loungen

Tegenwoordig zijn er eindeloos veel soorten tuinmeubelen en verschillende loungesets verkrijgbaar die precies aansluiten bij jouw tuinontwerp. Vergis je dus niet en schaf niet zomaar het eerste setje aan wat je ziet. Meestal wordt er als beginnende tuinier zo spontaan gehandeld dat je later spijt hebt van je aankoop. Heb je een ruimte in je schuurtje? Dan kun je misschien wel een loungebank met kussens kopen, heb je geen schuur en zit je vaker te borrelen rondom een picknicktafel, kies dan hiervoor, want die kan vaak gewoon buiten blijven staan. Schaf niet te snel een model aan die je net niet helemaal aanstaat en zorg dat er genoeg ruimte is.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding