Klein kan ook heel rustgevend zijn. (Foto: Pixabay)
Klein kan ook heel rustgevend zijn. (Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Tips voor een kleine tuin/terras

Wie een kleine oppervlakte beschikbaar heeft, hoeft niet noodzakelijk zijn tuinierplannen op te bergen. Het is misschien niet de eenvoudigste opdracht, maar toch kan van een kleine ruimte een rustgevende tuin of mooi terras gemaakt worden. Het voordeel van een kleine tuin of terras is dat de beslotenheid en intimiteit sneller tevoorschijn komt, wat bij een groot oppervlak vaak een moeilijkheid is.

Belangrijk is dat op voorhand even gekeken wordt wat kan en op welke oppervlakte. Voor terrassen of balkons (of andere plaatsen waar iedere centimeter nuttig is), kan gebruik gemaakt worden van bloempotten of (verhoogde) kweekbakken. Want ook hierin kan perfect getuinierd worden.

De basis

Wat je ook doet, kies voor een beperkt aantal stijlen in een kleine tuin. Het is aangeraden om alles binnen 1 stijl te houden. Stem alle gebruikte materialen en planten op elkaar af opdat niets uit de toon zou springen. Om chaos in de tuin te vermijden gebruik je bijvoorbeeld maximaal 2 soorten bestrating, die op verschillende plaatsen doorheen de tuin terugkomen.

Neem een fonteintje

Een klein (rond) gietijzeren tafeltje met twee stoeltjes nemen niet veel ruimte in, maar geven direct een unieke en rustieke sfeer. Voeg daarbij nog enkele bloempotten met eenjarige bloeiers op of rond het tafeltje en de sfeer is al helemaal compleet. Fan van water in de tuin? Dan houdt u ongetwijfeld van een fonteintje.


Een fontein aan de muur is bij een kleine tuin wellicht een goede oplossing, want dat neemt beduidend minder plaats in dan zijn losstaande variant.Sier- of fruitboompjes kunnen ook.