Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

De zwaluwen in Hoep Noord

SCHAGEN - Hoep Noord, nieuwbouwwijk in Schagen, is in 2005 uit de grond gestampt. Een groene wijk met waterpartijen. Veel huizen daar hebben een overhangende dakrand en zijn daardoor heel aantrekkelijk voor huiszwaluwen. Te herkennen aan een opvallend wit plekje vóór de staart. Ze hebben een witte stuit.

Huiszwaluwen bouwen hun nesten graag onder die dakrand, waardoor ze profiteren van schaduw als de zon schijnt en een droog plekje in geval het regent. De nesten worden gemaakt van honderden bolletjes modder en klei en kunnen meerdere jaren als woning worden gebruikt.

Er zijn de afgelopen jaren een aantal broedgevallen gesignaleerd in de wijk, iets waar buurtbewoners blij mee kunnen zijn. Eén zwaluw eet wel 50.000 vliegen, muggen en andere vliegende insecten per week. In zo’n waterrijke buurt komen die daar veel voor.

Sommige mensen ervaren hinder van de uitwerpselen op de vensterbank, stoep, ramen of de gevel. Dat is te verhelpen door ongeveer 50 cm onder de nesten een plankje te bevestigen. Als er tussen de muur en het plankje 3 cm ruimte vrij blijft, dan wordt voorkomen dat zwaluwen op de plank een nest beginnen.

Zwaluwen helpen

Het is eenvoudig de zwaluwen te helpen. Laat de oude nesten ná het broedseizoen zitten. Deze trekken een jaar later misschien méér zwaluwen aan. Het helpt ook als u een modderig plekje, op maximaal 200 meter van een nestlocatie, in droge tijden een beetje vochtig houdt. Tenslotte is het ook mogelijk om een paar prefab nesten onder de dakrand te hangen.

Oeverzwaluwwand

Oeverzwaluwen kiezen voor de waterpartijen. In Hoep Noord is een locatie waar oeverzwaluwen kunnen broeden. Op een eilandje aan de Meerval (straat aan de rand van de wijk) is een oeverzwaluwwand aangelegd. Dit is een betonnen muur met gaten gevuld met zand.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding