Kindertekeningen brengen veel vreugde bij (eenzame) ouderen.
Kindertekeningen brengen veel vreugde bij (eenzame) ouderen. (Foto: Joduma)

Stuur een kaartje, tekening of bloemetje!

SCHAGEN - Ellen de Groot werkt in de thuiszorg en komt elke dag bij oudere mensen thuis. Ze maakt gebruik van voorzorgsmaatregelen. Dat betekent vaak haar handen wassen en handschoenen aan. Ze merkt dat de ouderen waar zij thuis komt angstig zijn. En dat niet alleen, ook eenzaamheid steekt de kop op, want bezoekjes van kinderen en kleinkinderen blijven uit.

Het niet weten is vervelend en brengt onzekerheid

"De meeste mensen zijn bang om ziek te worden. Vaak hebben ze een extra kwetsbaarheid, dat maakt ze heel onzeker. Ook het niet weten is vervelend. Want als je ziek wordt, weet je niet of je heel erg ziek wordt of juist maar een beetje."

Uit de angst halen

Bij veel mensen is zij de enige die nog bij hen thuis komt. Ze hoort vaak dat de kinderen of de kleinkinderen niet meer langskomen en ze zijn bang om alleen te blijven. Vooral als ze ziek worden.

"Ik probeer ze uit de angst te halen. Vooral de eerste week was dit emotioneel zwaar. Later kom je meer in een routine. Gelukkig had ik een weekje vakantie tussendoor om weer even te resetten.

Positieve draai

Maar er zijn heel wat mensen die huilen. Ik kan ze ook niet geruststellen, want ik weet zelf ook niet wat er komen gaat. Het enige dat ik kan doen, is hygiƫnisch werken en er een positieve draai aan geven.

'Het geeft hen aan dat er mensen zijn die aan hen denken'

Ik wilde dat ik meer kon doen. Als ik wist wat er zou gebeuren, kon ik het vertellen, maar net als iedereen heb ik geen idee hoe het verder gaat."

Gedachten laten verzetten

Om de gedachten te laten verzetten laat Ellen bijvoorbeeld de foto's van haar kinderen zien en vertelt over hen. "Ze zijn ook erg blij met de tekeningen van kinderen. Mijn eigen kinderen hebben paaskaarten gemaakt en die heb ik uitgedeeld. Daar worden ze heel vrolijk van. Ook hebben ze bloemen gekregen van Ali B., daar zijn ze dolgelukkig mee. Het geeft hen aan dat er mensen zijn die aan hen denken."


Volgens Ellen zijn de kleine dingen die je kan doen zo belangrijk. "Een kaartje sturen of een bloemetje langs laten brengen brengt ze heel veel vreugde."