Lokale modecoryfee Tiny sluit na 40 jaar haar deuren.
Lokale modecoryfee Tiny sluit na 40 jaar haar deuren. (Foto: Steffanie Blokker)

'Jammer, ik zal je écht missen'

Lokale modecoryfee sluit na 40 jaar

ZIJDEWIND - We noteren 27 juni 2020. Officieel de dag waarop Tiny Kloss-Tesselaar van Tiny's Kleding definitief de deuren gaat sluiten van haar prachtige mode-imperium aan de Havenstraat 59.

Het doet haar aan de ene kant zeer, maar ze kijkt aan de andere kant met positieve weemoed terug op vier decennia trouw dienstbetoon aan modeminnend Noord-Holland. En ze blikt verwachtingsvol uit naar een toekomst met uitdagingsvolle mogelijkheden. "Genieten van mógen en niet van móeten. En natuurlijk van de kinderen en kleinkinderen."

"De deur van Tiny's Kleding op ons familie-erf gaat op slot. Mijn dochter verkast binnenkort met haar kapsalon naar Winkel, dus er gebeurt wel wat." Haar beslissing om in het jubileumjaar te stoppen, is mede gevoed door de coronacrisis. Zonder in details te treden, maar wel met oog voor de omstandigheden en zakelijke impact: "Dit kon je niet bedenken. Ik zie het aan mijn dochter (kapsalon, red.) en zoon (tentenverhuur, red.). Prachtige en goedlopende bedrijven, maar ook de dupe vanwege externe factoren."

Terugkijken op 40 jaar Tiny's Kleding doet ze met liefde. Luisteren naar de persoonlijke modewensen van haar klanten uit de regio was haar credo. "Natuurlijk koop je in vanwege het gedicteerde modebeeld. Maar merendeels luisterde ik naar de wensen van de mensen uit de buurt. Inkopen naar aanleiding van behoefte van mijn klanten uit Noord-Holland, dat deed ik."

Vermaard was Tiny's Kleding om haar modeshows in verzorgingscentra en de inzet van klanten als modellen. "Lokale betrokkenheid is zo belangrijk. Klanten van mij liepen als model op modeshows. Hoe mooi is dat. Een maatje meer? Prachtig toch en niet alleen die maatjes 36 op de catwalk."

Tiny is opgegroeid met haar doelgroep. Bescheiden lachend, maar met een enigszins meewarige blik: "Tijden veranderen. Een website hebben we niet. En om eerlijk te zijn: onze klanten zijn letterlijk een uitstervend ras. We hadden elk seizoen prachtige collecties en een goed draaiende zaak. Deze laatste week kunnen klanten op afspraak terecht om een laatste kijkje te nemen; onze uitbundige zomercollectie straalt. 27 juni als sluitingsdatum om langs te komen is niet in beton gegoten, maar is wel symbolisch een mooie afsluiting: 27 juni 1980 - 27 juni 2020, 40 jaar! Prachtig toch."

'Jammer, ik zal je écht missen, als ondernemer, maar vooral als mens in de zaak', is geen uitzonderlijke tekst, maar absoluut van toepassing op Tiny. Het zomaar even binnenlopen aan de Havenstraat 59 in Zijdewind om te genieten van weldoordachte en vooral persoonlijke mode-impulsen is voorbij. Maar haar tegenkomen in het dorp, dat niet...