Eten als troost werkt maar heel even.
Eten als troost werkt maar heel even. (Foto: aangeleverd)

Gewichtsconsulente Anne Bruin: 'Eten als troost werkt maar heel even'

"Wil je graag van je overgewicht af maar kun je moeilijk maat houden met koek of chocola? Niet gek want suiker heeft een enorm verslavend effect. Of eet je uit verveling, frustratie, stress, voor de gezelligheid of omdat je baalt van je extra kilo's? Ik heb door mijn ruime ervaring de groep mensen - vooral vrouwen - die worstelen met dit soort problemen en eten uit een bepaalde emotie of behoefte aan suiker enorm zien groeien.

Niets om je voor te schamen en reden om dit probleem met twee handen aan te pakken. In mijn persoonlijke begeleiding in mijn praktijk besteed ik hier ruimschoots aandacht", aldus de Heilooënaarse Anne Bruin, gediplomeerd gewichtsconsulente met een praktijk voor gewichtsbeheersing in Heiloo.

Emotie-eten is een probleem wat zij in haar praktijk van tegenkomt. "Vooral vrouwen zijn hier gevoelig voor. Je voelt je eenzaam, verdrietig, gestresst, ongelukkig en je grijpt naar een zak chips, chocola of koek en kunt niet stoppen.

Eten als troost werkt namelijk maar heel even; je kunt een gelukzalig moment beleven als je dat lekkere stuk chocola in je mond stop en even alle nare gevoelens laat wegsmelten. Probleem is dat je moet blijven dooreten om dat gevoel vast te houden."

Advies

Het advies van Bruin: "Zoek uit vanuit welke emotie je eet. Eet je vaak teveel als je alleen bent of juist in gezelschap? Eet je meer op je werk of thuis? Eet je als je het druk hebt of juist als je alleen bent? Je kunt een dagboek bijhouden om dit in te noteren.Pak de oorzaak aan van je emotie. Voel je je eenzaam? Zoek gezelschap op. Verveel je je? Zoek een nuttige bezigheid. Ben je verdrietig? Praat erover met iemand waarbij je je vertrouwd voelt.

Afleiding

Zoek afleiding. Bedenk dat emoties komen en gaan. Maak een wandeling, verwen jezelf met een bad, ga de tuin in. Grote kans dat je je daarna veel beter voelt.
Beloon jezelf. Is het je gelukt om een andere oplossing voor jouw gevoel te vinden dan eten? Geef jezelf een mooie bos bloemen cadeau of iets anders waar jij blij van wordt. Wees niet te streng voor jezelf. Bedenk dat verandering in (eet)gedrag altijd met vallen en opstaan gaat."

Verslavend effect

Zoetigheid heeft een enorm verslavend effect. Als je begint met een suikerrijk ontbijt heb je grote kans dat je lichaam de verdere dag ook om suiker blijft vragen. Als je suiker eet schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en maakt je alvleesklier insuline aan.

Maar als je went aan veel zoetigheid maakt je alvleesklier overuren en dat is gewoon echt niet goed voor je lijf. Bovendien vliegen de kilo's er op een gegeven moment aan als je steeds toegeeft aan je zoetbehoefte.

Bruin daarover: "Het kenmerk van een suikerverslaving is, dat je steeds weer behoefte hebt aan zoetigheid en dat je geen maat kunt houden. Dit onbeheersbare gedrag is iets waar veel mensen zich enorm voor schamen. En dat is niet nodig! Je bent echt een van de de velen die hier mee te maken heeft. Vergelijk het met met iedere andere verslaving. De voedingsmiddelenindustrie is erop gericht om ons, consumenten, de hele dag te laten eten. En dat lukt helaas aardig."

Geen lekkers in huis halen

Hoe kick je van zoet eten af? "Begin je dag niet met zoet. Haal geen lekkers meer in huis waar je zelf gevoelig voor bent, je weet dat jezelf degene bent die het opeet. Zorg voor voldoende gezonde voedingsstoffen in je lichaam, dus eet ruime porties groente, fruit maar ook zuivel (het liefst naturel zonder zoetstoffen) en complexe koolhydraten (volkoren producten). Op deze manier blijft het veel rustiger in je lichaam. En heel belangrijk: vraag of je achterban je helpt, als je man naast je aan de chocola zit word het ook wel heel moeilijk voor je om niet te nemen."

(Bron: Lijf & Gezondheid)