Voor ons allemaal staat veel op het spel

Geweld tegen hulpverleners. Hoe is het mogelijk dat dit voorkomt in ons land? Hulpverleners die een verantwoordelijke rol in de samenleving hebben en die de medemens in nood helpen. Toch komt het veel te vaak voor. Gelukkig hebben wij er in Purmerend niet heel veel mee te maken, maar ook bij ons is het verschijnsel af en toe zichtbaar.

Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen politiemensen, brandweerlieden, ambulancemedewerkers, gemeentelijke handhavers of tegen sociaal werkers in de zorg is niet acceptabel. Dit geldt voor fysieke agressie én verbale agressie. Als je het vraagt, is iedereen het hiermee eens.

Toch komt het voor. Oorzaken zijn overmatig drankgebruik, het gebruik van drugs (of een combinatie hiervan) en een verminderd normbesef. Ook het kennelijke gevoel zelf het middelpunt van de wereld te zijn.

In bepaalde omstandigheden jutten mensen elkaar op en tonen onbegrensd gedrag. Er is hierbij geen sprake van een verdwaalde enkeling, maar van veel meer mensen die ook in de wijk wonen. Kijk wat er op sommige plaatsen gebeurde tijdens de jaarwisseling met het gebruik van vuurwerk.

Van alle tijden

Gewelddadig gedrag en agressie zijn voor een deel van alle tijden en zit bij sommige mensen vlak onder de oppervlakte. Denk bijvoorbeeld aan de voetbalhooligans en uit de hand gelopen krakersrellen. Dichter bij huis: op de Koemarkt waren er in het verleden veel meer vechtpartijen dan tegenwoordig.

De trend naar meer geweld tegen hulpverleners is wel nieuw en is reden tot zorg. Hulpverleners die zichzelf moeten beschermen voordat zij hun werk kunnen doen, is een teken van verloedering van de maatschappij. Er zijn meer gevolgen: de roep om zwaardere straffen is logisch maar ook symptoombestrijding. De jaarwisseling is in de huidige vorm niet meer te handhaven met hardere standpunten van voor- en tegenstanders.

Wij zullen er niet aan ontkomen bij publieksevenementen of bij gebeurtenissen met risico's maatregelen te treffen en grenzen te stellen.

Discussie

Maar wij zullen ook fundamenteel in de samenleving de discussie aan moeten over de vraag wat voor soort gemeenschap wij willen zijn. Die discussie moet thuis gevoerd worden, op scholen en op het werk. Er staat voor ons allen veel op het spel.

Don Bijl

Burgemeester.