Mariska de Kraker, Daphne de Vries en Nancy de Rooij-Brand op de plaats waar De Woonplek moet komen.
Mariska de Kraker, Daphne de Vries en Nancy de Rooij-Brand op de plaats waar De Woonplek moet komen. (Foto: Han Giskes)

"Het gaat ons vooral om veiligheid

Vervolg van voorpagina

gens bestemmingsplan niet gebouwd zou worden.

Maar het is niet zozeer de bebouwing zelf waar ze tegen protesteren, het gaat de bewoners vooral om de veiligheid. "Het zijn niet de minsten die ze hier onderdak willen geven", geeft Mariska de Kraker aan. Samen met Daphne de Vries en Nancy de Rooij-Brand is ze woordvoerder van de groep. Ze hebben hun huiswerk goed gedaan en pakken het raadsvoorstel erbij waarop precies omschreven staat voor wie de Woonplek is bestemd.

Grote overlast

Het betreft mensen die in hun huidige woonplek bewezen grote overlast geven in de buurt. Rommel en onrust in winkelcentra, diefstal, zwerfvuil, overlast en vervuiling in flats, gevoel van onveiligheid voor de bewoners, en buurtgenoten die geconfronteerd werden met mensen die agressief zijn en zichzelf ernstig verwaarlozen. Mensen bovendien die het ontbreekt aan inzicht in eigen problematiek, terugkerend overlast op straat geven, en zorg-mijdend gedrag, beperkt sociaal aanpassingsvermogen en onsamenhangend of grensoverschrijdend gedrag vertonen.

"Wat kun je verwachten wanneer je twintig van deze mensen concentreert op één plek?", vragen de dames zich af. "Dan krijg je een concentratie van de, bewezen, overlast. Maar wanneer we dat aangeven bij de gemeente krijg je als antwoord: het is nooit uit te sluiten dat nieuwe bewoners overlast veroorzaken. "En wanneer ze in twijfel trekken of de 2200 ondertekenaars echt wel belanghebbend zijn: er zijn in principe veel meer belanghebbenden", vult Daphne aan. "Alle scholieren die hier elke ochtend en middag langs fietsen, iedereen die een festival in het park of de speeltuin bezoekt. Dit is in feite het bruisende hart van Purmerend, waar alle voorzieningen zijn." De Woonplek zien ze daarin als een tikkende tijdbom. "Straks wonen wij aan de voet van een slapende vulkaan, zo voelt het."

Sussen

De eerste inloopavond in P3 waarin ze hun zorgen verder konden uiten zit er op. Maar uit reacties van aanwezigen in P3 is het allemaal niet erg opgeschoten. Ze werden verdeeld over verschillende zalen, en in kleine groepjes opgesplitst. Verschillende sprekers, behalve wethouder Thijs Kroese ook een politieagent en een oud-directeur van het Leger des Heils, namen behoorlijk wat van de tijd in beslag. Bovendien was er weinig tot geen gelegenheid de sprekers vragen te stellen, wat de aanwezigen flink frustreerde.

De algemene boodschap was dat het met de overlast wel mee zou vallen en dat de gemeente daarin haar verantwoordelijkheid zou nemen. Tenslotte waren er, zo citeert een aanwezige de politieagent, 'slechts 17 meldingen geweest' van overlast aangaande de toekomstige bewoners van de Woonplek, "dat valt dus allemaal wel mee''. De meeste aanwezige buurtbewoners hadden niet de indruk dat hun bezwaren over de locatie werden gehoord, het was vooral ''sussen en relativeren'. Ook werd er geen goede onderbouwing gegeven van het tot stand komen van de keuze voor deze plek.

Stukken opvragen

Maar de buurtbewoners hebben meer in het vat. Een aantal is, na aanleiding van de gesprekken in P3, van plan om bij de gemeente alle stukken die met de Woonplek en de besluitvorming daaromheen te maken hebben op te vragen. Verder gaan ze op 4 februari een ronde doen langs alle fracties in het stadhuis, voorafgaand aan de dag dat het voorstel in de raad wordt besproken.

Goed nadenken

Is het tij nog te keren denken ze? Mariska: "We hopen dat ze allemaal nog eens goed gaan nadenken, open en eerlijk, en niet alleen maar de coalitie sterk willen houden. Dat ze luisteren naar de bezwaren van de bewoners."