Het kan verkeren in Landsmeer

Geachte redactie,

Als inwoner van Landsmeer kun je met verschillende regels per bestemmingsplan te maken krijgen. (Het ene bestemmingsplan werkt veel nadeliger uit dan het andere.) Zo heeft het landelijk gebied een hoog conserverend gehalte. Dat resulteerde jarenlang in eenvoudiger/somberder bouwstijlen, die de omgeving minder aantrekkelijk maakt. Ook de bestuurswens om minder activiteiten op het eigen erf toe te staan heeft zijn wissel getrokken. (Bestemming: wonen met bedrijf aan huis werd heimelijk: Wonen). Zie de economische waardevermindering!

Zo had ik een loods op mijn erf die 16 x 7,5 meter was en stormschade opliep, zodat ik vroeg om nieuwbouw te mogen doen op exact dezelfde plek. Maar NEE volgens de ambtenaar. Het pand bleek uit het bestemmingsplan verwijderd ondanks de opslag die er lag (planschade?) Dat vond ik absoluut niet kunnen en met kunst- en vliegwerk heb ik het bijgebouw terug kunnen bouwen.

Zo zien we dat in het bestemmingsplan de vele woningen met bedrijf aan huis weggeschreven zijn, dus eigenlijk planschade. Het gebeurt allemaal heel heimelijk en voor je het weet ben je je bezittingen kwijt. Zo kun je ook geen nieuwe activiteiten doen, bijvoorbeeld toerisme/logies omdat hiervoor allerlei kostbare hindernissen zijn gemaakt, of zelfs helemaal geen beleidsregels zijn( AirBnB). Ondernemen is zo geen plezier in het landelijke.

Ook de wens van vele inwoners om wonen op eigen erf uit te mogen breiden ( 4x B&B op 1 erf, Noordeinde) worden niet in beleidsnota's aan de raad voorgelegd, of 'kleine huisjes voor alleen Landsmeerders'; woningnood bestaat hier gewoon niet.

Enige jaren geleden had ik plannen om dit te verwezenlijken met enige prominente Landsmeerders om dit te financieren en te besturen. Echter, zij wilden anoniem blijven totdat er een akkoord van bestuurszijde mogelijk werd.

De uitslag weet u inmiddels. Geen bouwgronden voor de behoeftige (gescheiden), beperkte of nog startende inwoners, of de vergeten ouderen. Het bestuur lijkt onder de vele coalities niet tot een slagvaardiger en rechtvaardiger beleid te komen.

De afstand, waarvan ik eerder al melding maakte, is alleen groter geworden en het vertrouwen in een bezorgde lokale overheid is verder weggezakt. Waar blijven de actieve wethouders (vuist op tafel) om mogelijkheden te zoeken zoals onze overburen in Watergang in Natura2000 gebied 39 woningen weten te realiseren (Stiereveld 19 woningen) met steun van de provinciale overheid. Zijn de naaste buren meer betrokken bij hun inwoners?

Ik wens u allen een beter en voorspoediger 2020 ,

Peter R. Ruijs Landsmeer