Donderdag 16 januari was het feest op de bouwplaats van 'De parel van Noord', waarbij kopers assisteerden bij het leggen van een grondplaatvloer.
Donderdag 16 januari was het feest op de bouwplaats van 'De parel van Noord', waarbij kopers assisteerden bij het leggen van een grondplaatvloer. (Foto: aangeleverd)

Feest op 'De parel van Noord'

NOORD - LOOF Amsterdam, een buitenkans binnen de Ring van Amsterdam Noord! De 29 nieuwbouwwoningen, allen met tuinen aan het water, gingen begin juni 2019 in de verkoop en waren met meer dan 125 belangstellenden in no-time verkocht.

Donderdag 16 januari was het feest op de bouwplaats voor de gelukskopers die door Jelle Prins van Stadsdeel Noord Amsterdam, architect Cees Brandjes en Jurgen de Reus van UBA Bouw kort werden bijgepraat over de achtergrond van hun stukje geluk in het nieuwbouwproject 't Twiske Zuid.

De Reus bijt het spits af door iedereen welkom te heten en de kopers hartelijk te feliciteren met de koop van hun woning in 'De parel van Noord'. De Reus: " 't Twiske Zuid, waar LOOF Amsterdam onderdeel van is, voert ons terug naar 1998. In deze 22 jaar hebben de gemeente, Eigen Haard en UBA met elkaar samengewerkt om dit mooie plan Yeah Kadoelen te ontwikkelen. Nu de realisatie van het laatste stukje in deze nieuwbouwwijk is aangebroken, wil ik hen bedanken voor de plezierige samenwerking gedurende de laatste 2 decennia." Jurgen sluit af door het bouwteam achter de schermen voor te stellen en het woord aan Jelle Prins te geven.

Jelle Prins: "Ik ga u niet vermoeien met de geschiedenis van het ontstaan van de woonwijk 't Twiske Zuid, want daar zou ik wel een boek over kunnen schrijven. Wel wil ik u graag in vogelvlucht de geschiedenis van dit bijzondere stukje Amsterdam memoreren."

Prins legt uit dat de Nederlanders eeuwenlang belangrijke walvisvaarders zijn geweest en dat er van de 16e t/m de 18e eeuw op de plek van 't Twiske Zuid, toentertijd de Oostzaner Overtoom aan het IJ, de traankokerijen van de West-Indische Compagnie waren gevestigd. De karkassen van de walvissen werden naar deze plek gesleept om vervolgens het walvisspek te koken voor de welbekende levertraan. "U begrijpt dat het een bijzondere gewaarwording voor iedereen was toen we tijdens het saneren van de grond op twee ruggenwervels van walvissen stuitte. Toen we dan ook straatnamen gingen bedenken voor dit project, wilden we de verbinding met het verleden leggen. We kozen ervoor om de namen van de schepen van de reders die bij de walvisvaart werden ingezet als uitgangspunt te nemen."

Na deze korte samenvatting van zo'n 200 jaar was het de beurt aan Cees Brandjes van Klous + Brandjes Architecten.

Na de speeches was het hoog tijd voor de feestelijke handeling waarbij twee kopers assisteerden bij het leggen van een grondplaatvloer voor hun woning.

De gezellige middag werd afgesloten een napraatborrel en was voor de kopers een prima moment om vragen te stellen en kennis te maken met hun nieuwe buren.