Herinneringen aan Willy Alberti

AMSTERDAM - Tijdens de historische zondagmiddagsalon in het Stadsarchief in Amsterdam worden elke eerste en derde zondag van de maand spraakmakende gastsprekers geïnterviewd. Dit gaat over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis of een actueel onderwerp dat in historisch perspectief wordt geplaatst.

16 februari komt Tonny Alberti (zoon van Willy Alberti) praten over zijn overleden vader. 'Mensen die in de Jordaan zijn geboren en er opgroeien, zijn nu eenmaal niet alleen sentimenteel, maar ook muzikaal,' schreef Willy Alberti in 1973 op de hoes van de langspeelplaat Van levenslied tot opera. Het is deze maand precies 35 jaar geleden dat een van de bekendste zangers van het (Amsterdamse) levenslied is overleden. Zijn hele leven en werk was met Amsterdam verweven. Als kind trad hij al op in cafés of op straat en hij stond al snel op het toneel als kind-acteur tijdens operettes en voorstellingen in het Asta- theater (nu het Rozentheater) en later ook in Carré. Na de bevrijding kwam zijn carrière echt goed van de grond en groeide hij uit tot een van de bekendste Nederlandse artiesten. Zijn zoon Tonny neemt de bezoekers mee terug naar de Jordaan, waar het allemaal begon en vertelt over de ontwikkeling en carrière van zijn vader en de plekken in Amsterdam die een grote rol hebben gespeeld in het leven van Willy Alberti.

Stadsarchief Amsterdam, Koningszaal (3e etage), Vijzelstraat 32. De toegang is gratis. Aanvang 15.00 uur. Er is vrije inloop en het aantal zitplaatsen is beperkt.