Magere Brug met gerestaureerde armaturen
Magere Brug met gerestaureerde armaturen Bart van Oers

Magere Brug gerenoveerd en voorzien van led

AMSTERDAM - De historische Magere Brug in Amsterdam wordt al honderden jaren verlicht door armaturen van uitvinder Jan van der Heijden. Bijzonder aan deze verlichting was dat de armatuur licht gaf door een vlam van de lont in een zogenaamde snotneus gevuld met raapolie.

Thomas Akveld, commercieel directeur van DE NOOD: "We werden benaderd door de gemeente Amsterdam dat de verlichting op de Magere Brug aan vervanging toe was.

Die dubbele ophaalbrug over de Amstel is een rijksmonument en misschien wel de beroemdste brug van Amsterdam. Al in 1691 werd hier een verbinding gebouwd tussen de Kerkstraat en het achterland van de Amstel. In de James Bond-film Diamonds Are Forever voer Sean Connery er in zijn bootje voorbij. Als de verlichting op zo’n historische plek vervangen moet worden, moet je zorgvuldig te werk gaan."

De armaturen zijn niet alleen gerenoveerd door het bedrijf uit Middelburg, maar ook voorzien van led verlichting: "We hebben de snotneus, de originele koperen olielamp die ooit als lichtbron werd gebruikt, teruggeplaatst als verwijzing naar vroeger. Daarnaast hebben we de bestaande armaturen gerenoveerd en omgebouwd en voorzien van een speciaal aangepast led-optiek. Authentiek én duurzaam, dus. Op die manier kan de Magere Brug weer helemaal mee in de 21ste eeuw." Inmiddels zijn alle armaturen weer op de brug geïnstalleerd.