Niels behaalde een knappe derde plaats.
Niels behaalde een knappe derde plaats. (Foto: Hanneke Mennens)

Niels Brandt derde op NK Jeugdmarathon

LANDSMEER - Onlangs werd het Nederlands Kampioenschap jeugdmarathonschaatsen gehouden in Hoorn. Via de Gewestelijke Kampioenschappen hadden Hard Gaat Ie-rijders Iris Verbeek (pupillen A), Niels Brandt (pupillen B) en Emma Fransen (junioren B) zich geplaatst voor deze wedstrijd.

Iris en Niels moesten eerst een voorronde schaatsen, de snelste 12 mochten naar de finale. Iris had een ongelukkig begin met een val in de eerste ronde, toen weer ernaartoe gereden en helaas met één ronde te gaan weer gevallen.

Niels zijn voorronde was even aftasten met zoveel schaatsers op het ijs. Maar met een versnelling in de laatste ronde reed hij als snelste over de finish, waarmee hij de finale behaalde.

Druk op het ijs

In de finale moest Niels strijden met 24 jongens, over zes ronden. Ook nu weer best druk op het ijs en hij kon lastig naar voren schuiven. Spannend! Met nog één ronde te gaan zag hij dat de uiteindelijke winnaar Sem Spruit aan de buitenkant ging versnellen en hij kon erachteraan.

Marathonwedstrijden

Een groepje stormde zij aan zij naar de finishlijn en Niels werd derde van Nederland. De basis voor deze podiumplaats is gelegd bij de marathonwedstrijden in Amsterdam.

Bij de junioren B streden 46 dames over 25 ronden om de prijzen. Emma Fransen eindigde in de middenmoot als 25e.