Zulke taferelen zijn dit jaar helaas niet te zien.
Zulke taferelen zijn dit jaar helaas niet te zien. (Foto: Vincentdevriesfoto.nl - archief)

Geen kermis, wel drie dagen feest

LANGEDIJK - De kermis Zuid-Scharwoude is voor veel Langedijkers hét evenement van het jaar. Hele gezinnen zijn deze drie dagen in september op De Koog te vinden, mensen nemen ervoor vrij van hun werk, spijbelen van school, sparen er soms honderden euro's voor, en hebben elk jaar bepaalde kermistradities met vrienden en familie, zoals samen boerenkool eten of met een groep hetzelfde bedrukte t-shirt dragen.

door marsha bakker

De attracties staan dit jaar op de Speelweide

Dit jaar is alles anders. Lange tijd was het onzeker of de kermis überhaupt door zou gaan. Eerder maakten de horecaondernemers al bekend dat ze een alternatieve kermis organiseren, nu is ook het licht gelukkig op groen gegaan voor de kermisattracties. Niet zoals gebruikelijk op De Koog, maar vanwege de ruimte die nodig is om anderhalve meter afstand te houden, dit jaar op de Speelweide in Noord-Scharwoude. De organisator van de kermis trok eerder zijn vergunningaanvraag voor de kermis op de Koog in. Een kermis op die plek was gewoon niet mogelijk. In overleg met de gemeente wijkt hij nu uit naar de Speelweide. Vanaf zaterdag 19 september tot en met dinsdag 22 september kan, wie dat wil, daar zwieren en zwaaien, botsen en nog veel meer. Natuurlijk alles binnen de richtlijnen van het RIVM en die van de gemeente.

'Grote mensen kermis' anders

Dat de 'grote mensen kermis' dit jaar niet door kan gaan zoals we allemaal gewend zijn, zag iedereen aankomen en dat snapt iedere Langedijker. De ene helft blijft dit jaar dan ook thuis, en schikt zich in dit lot. Terwijl de andere helft kaarten heeft gekocht voor een tafel in een tijdslot in een van de twee cafés in Zuid-Scharwoude; de Roode Leeuw en de Schelvis.

Burgemeester begrijpt teleurstelling

Burgemeester Leontien Kompier begrijpt de teleurstelling bij de feestgangers heel goed: “Zeg je Zuid-Scharwoude, dan zeg je kermis. Het is een hele lange traditie voor Langedijkers om in het derde weekend van september drie dagen lang kermis te vieren. Dit jaar gaat het anders dan anders. Dat was voor velen best een teleurstelling. Maar het is fijn dat er toch íets mogelijk is. De horecaondernemers aan De Koog hebben een concept bedacht waarin je toch iets gezelligs met elkaar kan doen. We hebben daar goed overleg met hen gehad. Want ook al willen we allemaal gezellige kermisdagen, er zijn dit jaar nu eenmaal basisregels waar we ons met elkaar aan moeten houden. De ondernemers hebben ons in de gesprekken laten zien dat ze er goed over hebben nagedacht hoe ze dat feest met al die regels op een veilige manier kunnen organiseren."

Terrastival en Kermis 5 daagse

Ruben Gieling van De Schelvis vindt het ontzettend jammer dat er dit jaar geen échte kermis is. Maar gelukkig zijn de meeste kaarten wel al verkocht voor zijn alternatief. "Wij gaan dit jaar voor onze eigen attracties, aangezien er dit jaar geen kermisattracties op de Koog zullen staan. We laten onze 'normale' kermisdagen niet voorbij gaan en hebben binnen de regels van deze tijd een mooie opzet gecreëerd. Een Terrastival, zowel binnen als buiten, in kermisstijl."

Lees verder op pagina 3