Tour de France boeken

Een wielerjournalist die bij mij een kijkje kwam nemen naar mijn Tourverzameling stond versteld van het aantal Tour boeken dat hij in mijn Tour kamer aantrof. Het zijn er ongeveer 800. Niet alleen over de Tour de France maar ook over Tour-renners.

Ik heb zelf ook wel eens gedacht om een boek over de Tour te schrijven. Maar elke keer als er nu een nieuw boek over de Tour verschijnt zie ik niets nieuws onder de Franse zon. Die 800 boeken van mij is aardig wat, maar ik durf geen schatting te doen hoeveel er in totaliteit zijn uitgegeven. Ik heb al 30 boeken door Mart Smeets geschreven, deskundig en humoristisch, leuk om te lezen.

Van heel veel renners zijn biografieën uitgegeven. Zij geven een beeld van het leven en verloop van de wielerwereld. Zo is er een prachtig boek over Eddy Merckx met de titel 'Merckx, mens & mythe' met vele mooie foto’s en zijn palmares. Van bijna alle bekende renners is er wel een boek verschenen. Het boek 'Joop!' over Joop Zoetemelk geeft een mooi tijdbeeld van de Tour in de zeventiger jaren. Begeleiding en materiaal waren totaal anders dan heden ten dagen.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Tour de France zijn in 2003 veel jubileumboeken uitgegeven. Een prachtige 3-luik over die 100 jaar Tour is er verschenen in Frankrijk uitgegeven door de Franse krant L’ Equipe. Prachtige foto’s, speciaal uit de beginjaren.

Mijn verzameling bestaat ook uit vele Tour Routeboeken. Dit routeboek wordt uitgegeven door de Societé du Tour de France met alle informatie van de route voor renners, ploegleiders, pers, gendarme enz. In die boeken staat per dag de gehele route met alle details. Cols van de verschillende categorieën, vertrek- en finishplaatsen, afstanden, passages dangereux, tussensprints, ravitaillering, bochten, obstakels, rotondes, hotels, parkeerterreinen, tankstations voor ploegleiders en gendarme, eigenlijk alles wat op het pad van de Tour komt. Ik heb nog (lang) niet van alle jaren een Tour Routeboek…

Mijn oudste boek uit mijn verzameling dateert uit 1903 en is door mijn opa aangeschaft. Ook zijn handgeschreven uitslagen uit die tijd completeren mijn verzameling. Boeken met verhalen uit het verleden boeien mij het meest. Door die verhalen waan ik mij in die jaren, maar was toen zelf nog niet op de wereld.

Boeken met de titel 'Parijs is nog ver' en 'De Tour wacht op niemand' zijn in deze Covid-19 tijd wel erg toepasselijk! De mooiste boeken van mijn verzameling? Alle plakboeken van mijn opa en vader over de totale Tour de France historie.