Doorvaarbaarheid van de regio staat hoog op de agenda.
Doorvaarbaarheid van de regio staat hoog op de agenda. (Foto: Archief)

Visie Waterschakel HAL: de verbinding tussen Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid

HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - De provincie Noord-Holland heeft zich ten doel gesteld vanuit het economisch en maatschappelijk belang haar waterrijke positie te behouden en te versterken. In de provinciale visie waterrecreatie zijn er voor de regio Alkmaar mogelijkheden.

Door samen te werken willen de HAL-gemeenten en ONHN waterrecreanten in de regio meer mogelijkheden geven. Door de toegankelijkheid van diverse toeristische attracties in de drie gemeenten te verbeteren, ontstaan meer kansen voor toeristische gerelateerde activiteiten (bootverhuur, horeca, museumbezoeken, overnachtingen) in dit deel van het sloepennetwerk en daarmee ook groei van de werkgelegenheid. Veel binnenstedelijk water in de gemeente Alkmaar en Langedijk is onvoldoende toegankelijk voor recreanten en toeristen. Beide gemeenten streven ernaar woonwijken, als het maar enigszins mogelijk is, aan te sluiten op doorvaarbaar en doorgaand water. Nieuwe woonwijken in de HAL-Regio als de Vroonermeer en het Westerdelgebied hebben daarom een goede doorvaarbare infrastructuur gekregen.

Het verbinden van deze woonwijken met openbaar vaarwater is daarbij een belangrijke gewenste ontwikkeling. Naast pleziervaart zijn kanoroutes en faciliteiten voor riviercruises motor- en fluisterbootvaart belangrijke aandachtspunten met een regionale impact.

De gemeente Langedijk heeft haar ambities met betrekking tot water binnen de gemeente vastgelegd in het programmaplan ‘Langedijk ontwikkelt met water’: De Achterburggracht wordt in zijn geheel bevaarbaar gemaakt, Noord-Scharwoude wordt over water weer verbonden met het Oosterdel, waarmee ook anderhalve kilometer cultuurhistorie weer beleefbaar wordt; De vaarroute noordelijk rondom Sint Pancras wordt hersteld; Het havengebied in Broek op Langedijk wordt ingrijpend aangepakt. Die laatste wordt het visitekaartje van Langedijk aan het Kanaal Alkmaar-Kolhorn. Inmiddels is gestart met de voorbereidende werkzaamheden.

Heerhugowaard haakt aan

In de gemeente Heerhugowaard zijn kanoroutes gerealiseerd en de gemeente is aangehaakt aan het Sloepennetwerk. De vaarroute langs de oostgrens van Heerhugowaard is door de verbeterde bediening van de sluis bij Rustenburg voor eigenaren van sloepen een aantrekkelijke route geworden. De route biedt kansen voor ondernemers in onder meer Opmeer en Veenhuizen.

Wensen voor kanoroutes

In de nieuwe woonwijk Vroonermeer (Zuid, Midden en Noord) zijn de waterpartijen met elkaar verbonden en de brughoogten conform het vaarbeleid van gemeente Langedijk gerealiseerd. Aansluiting op het sloepennetwerk voor dagtochten naar Alkmaar, Langedijk, Alkmaardermeer en andere plekken is een gewenste ontwikkeling. Ook zijn er wensen voor kanoroutes naar het recreatiegebied Geestmerambacht, Koedijk en woonwijken Daalmeer en Huiswaard. Meer over gewenste verbindingen tussen woonwijken en het Noordhollands kanaal (openbaar vaarwater) is opgetekend in de recent gereedgekomen kanaaloevervisie Alkmaar. In 2018 heeft de gemeente Alkmaar steigers aangelegd bij musea die gelegen zijn aan het sloepennetwerk, waardoor recreanten kunnen uitstappen en de historie van de regio kunnen beleven. Om dit te bereiken hebben de HAL-gemeenten en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord op 3 september de ‘Visie Waterschakel HAL’ ondertekend.